Σάββατο 28 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ελπίδες για την έκδοση (έως απόψε) ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα αναφέρει τη συμφωνία των αξιωματούχων από ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, ΛΔ Κορέας, Ν. Κορέα για τη συγκρότηση μίας ομάδας εργασίας επαϊόντων με στόχο την εξεύρεση λύσεων σε μία σειρά τεχνικών ζητημάτων γύρω από το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα και την προετοιμασία του επόμενου γύρου συνομιλιών, εξέφραζαν χτες στο Πεκίνο Κινέζοι αξιωματούχοι.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο Σόκο Ασαχάρα, αρχηγός της αίρεσης «Υπέρτατη Αλήθεια» που ευθύνεται για τη μαζική δηλητηρίαση χιλιάδων Ιαπώνων σε σταθμό του μετρό το 1995, καταδικάστηκε χτες σε θανατική ποινή ως υπ' αριθμόν ένα υπεύθυνος για την επίθεση. Αλλα ένδεκα μέλη της ίδιας οργάνωσης έχουν καταδικαστεί σε θανατική ποινή. Ωστόσο, η εκτέλεση της ποινής αναμένεται να καθυστερήσει για χρόνια καθώς όλοι οι καταδικασθέντες θα εφεσιβάλλουν την απόφαση.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Η μετωπική σύγκρουση αστικού λεωφορείου με πετρελαιοφόρο χτες στη νοτιοδυτική πόλη της Νιγηρίας, Ιμπαντάν, είχε αποτέλεσμα το θάνατο 32 επιβατών και τον τραυματισμό άλλων 19.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Την ανάπτυξη άνω των 6.000 κυανόκρανων στην Ακτή Ελεφαντοστού ενέκρινε χτες ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Δύο νεκροί και 110 ως 130 αγνοούμενοι είναι ο προσωρινός απολογισμός από πυρκαγιά σε τεράστιο πολυτελές επιβατηγό πλοίο, που μετέφερε περίπου 900 επιβάτες, την Παρασκευή (Πέμπτη βράδυ, ώρα Ελλάδας) στα ανοιχτά των Φιλιππίνων.

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.-- 19 άνθρωποι που είχαν συλληφθεί στην έφοδο της αστυνομίας σε γραφεία της οργάνωσης «Ταγιάντ» στην Κωνσταντινούπολη το 2001 - όταν οι αρχές είχαν σκοτώσει τέσσερις ανθρώπους άνευ λόγου και αιτίας - καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια φυλάκιση ο καθένας ως μέλη παράνομης οργάνωσης.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Στην Ουκρανία μεταβαίνει μαζί με πολυάριθμους επιχειρηματίες από την 1η έως την 4η Απριλίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν. Στόχος, η βελτίωση των πολιτικοοικονομικών σχέσεων.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Μια ανύπαντρη γυναίκα που έφερε στον κόσμο παιδί δολοφονήθηκε από τον αδελφό της, σε άλλο ένα «έγκλημα τιμής» στην Τουρκία. Το πρόβλημα των εγκλημάτων τιμής από αντιδραστικούς θρησκόληπτους παραμένει έντονο ως σήμερα.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Αγνωστοι, που οι ινδικές αρχές δηλώνουν ότι είναι ισλαμιστές αντάρτες, έριξαν με εκτοξευτή δύο χειροβομβίδες σε συγκέντρωση όπου βρισκόταν ο μουφτής Μοχάμαντ Σαγίντ, κυβερνήτης του Ινδικού Κασμίρ. Ο πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης διέφυγε σώος, αλλά σκοτώθηκε ένα 17χρονο κορίτσι και τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι.

ΚΑΛΚΟΥΤΑ.-- Αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με φορτηγό στη Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας, κοστίζοντας τουλάχιστον 30 ζωές.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Ετοιμος να συζητήσει την παραχώρηση καθεστώτος αυτονομίας στην επαρχία της Αμπχαζίας εντός όμως της Γεωργίας, δήλωσε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι. Κατά πόσο η ηγεσία της ντε φάκτο ανεξάρτητης περιοχής προτίθεται να συζητήσει την πρόταση, είναι άγνωστο.

ΜΟΣΧΑ.-- Προειδοποίηση προς το Κατάρ να απελευθερώσει δύο Ρώσους πράκτορες, τους οποίους συνέλαβε με την υποψία της συμμετοχής στη δολοφονία του Ζελιμκχάν Γιανταρμπίγιεφ (πρώην Προέδρου της Τσετσενίας), απεύθυνε χτες το Κρεμλίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ