Σάββατο 28 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι»

Βρισκόμαστε στην Ολλανδία του 17ου αιώνα. Οι δυσκολίες της ζωής αναγκάζουν την 16χρονη Γκριτ να γίνει υπηρέτρια της οικογένειας ενός φημισμένου ζωγράφου. Γοητευμένη στην αρχή από τον κόσμο των χρωμάτων και των φωτοσκιάσεων και στη συνέχεια από τον ίδιο τον ζωγράφο, η Γκριτ θ' αρχίσει να συμμετέχει στη δουλιά του. Καθώς η οικειότητα μεταξύ τους μεγαλώνει ο έρωτας είναι αναπόφευκτος και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη.

Η ταινία «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» είναι βασισμένη στο μπεστ σέλερ της Τρέισι Σεβαλιέ, που μέσα από μια φανταστική ιστορία εποχής δίνει τη δική της εκδοχή στο μυστήριο της διάσημης γυναικείας φιγούρας στον ομώνυμο πίνακα του Βέμπερ.

Ενας πίνακας γίνεται αφορμή για μια ιστορία. Οταν τα χρώματα, η αίσθηση που αναβλύζει από μια εικόνα και οι αισθήσεις μπαίνουν σε λειτουργία τότε υπάρχουν παραπάνω από ένας λόγοι για να γράψεις μια ιστορία φανταστική με ρεαλιστική βάση, αλλά με αμφιλεγόμενο χαρακτήρα, γιατί η ερωτική μορφή είναι πολύπλευρη και ο καθένας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Στην ιστορία του «Κοριτσιού με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», ο έρωτας είναι δυνατός αλλά κινείται «υπό σκιάν», αφού η εικόνα και οι σιωπές έχουν τον κυρίαρχο λόγο και η σαρκική επαφή έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Η ταινία δε χρησιμοποιεί το δρόμο της αφήγησης. Ο σκηνοθέτης Πίτερ Γουέμπερ πλάθει εικόνες και περιγράφει συναισθήματα, αργή ροή αλλά με τέμπο και μελωδία δε γίνεται βαρετή αλλά μπερδεύει λίγο, αφού δεν επικεντρώνεται σε ένα θέμα. Δεν είναι μελόδραμα, αφού καταπιάνεται και με ταξικά φαινόμενα της εποχής και είναι κλασικό δείγμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Ρομαντική ατμόσφαιρα με καλές ερμηνείες και υποψήφια για 3 βραβεία «Οσκαρ».

«Girl with a Pcarl Earring». Ρομαντική περιπέτεια εποχής. Αγγλικής παραγωγής 2003. Σκηνοθεσία: Πίτερ Γουέμπερ. Με τους: Κόλιν Φερθ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τομ Γουίπκινσον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ