Τρίτη 2 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θυσία 3 εργατών στο βωμό του κέρδους

Σε 625 ανέρχονται οι νεκροί εργάτες από το 2000. Αυτός είναι ο απολογισμός της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ μόνο κατά την τελευταία τετραετία διακυβέρνησης

Από την τελευταία διαδήλωση οικοδόμων, ενάντια στα εγκλήματα στους χώρους δουλιάς
Από την τελευταία διαδήλωση οικοδόμων, ενάντια στα εγκλήματα στους χώρους δουλιάς
Πέντε μέρες πριν τις εκλογές και η αντεργατική πολιτική, που μία από τις εκφράσεις της είναι και η παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ακόμα εργατών στην Εύβοια και τη Χαλκιδική. Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζεται από τη ΝΔ, έχει «κατορθώσει» να ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών εργατών από τις αρχές του χρόνου σε 12 -σύμφωνα με τα όσα έχει καταγράψει ο «Ρ»- και από το 2000 μέχρι σήμερα σε 625! Μια πολιτική ενίσχυσης της ασυδοσίας των εργοδοτών, οι οποίοι δε διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και ζωές εργατών προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Τα δύο θανατηφόρα έγιναν χτες σε δύο υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις στο νομό της ανεργίας, την Εύβοια, όπου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η εργατική τάξη θρηνεί άλλα εννέα παιδιά της. Το ένα έγινε στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, στο δήμο Μεσσαπίων, με θύμα το Γιάννη Τσώκο, 49 ετών, πατέρα δύο παιδιών και οδηγό βυτιοφόρου ανεφοδιασμού καυσίμων, που συνεθλίβη από βαρέως τύπου μηχάνημα (φορτωτή), στις 7.30 το πρωί, την ώρα που ετοιμαζόταν για ανεφοδιασμό του μηχανήματος.

Το δεύτερο, έγινε δύο ώρες αργότερα, στις 9.30 π.μ., με θύμα τον 39χρονο Ηλία Μπαλταδόρο από το Μαυροβούνι Καρδίτσας, πατέρα δύο παιδιών και με σύζυγο στον όγδοο μήνα εγκυμοσύνης. Ο Ηλίας Μπαλταδόρος εργαζόταν ως εναερίτης στην εργολαβική επιχείρηση «Θεσσαλική ΑΤΕ», σε έργα αντικατάστασης δικτύου της ΔΕΗ, στη θέση «Ασπρο» του Αλιβερίου. Ο εργάτης κατά την ώρα που βρισκόταν πάνω στην κολόνα, αυτή έσπασε και τον καταπλάκωσε.

Σε ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ τονίζει ότι τα θανατηφόρα «ατυχήματα» είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης μέτρων ασφάλειας και υγιεινής και της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ - δεσμευμένοι και οι δύο απέναντι στο ΣΕΒ και το κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, επισημαίνει η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής, θα πρέπει να τιμωρήσουν με την ψήφο τους αυτούς που εγκληματούν με τις πολιτικές τους, σε βάρος της εργατικής τάξης. Να μαυρίσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να ενισχύσουν το αποκούμπι τους, το ΚΚΕ, που από τις 8 Μάρτη θα στέκεται πλάι τους, στους μικρούς και μεγάλους αγώνες.

Σήμερα, στις 6 το απόγευμα η Κομματική Οργάνωση Χαλκίδας του ΚΚΕ οργανώνει πικετοφορία διαμαρτυρίας στο κέντρο πόλης, που θα ξεκινήσει από τα ΚΤΕΛ και θα καταλήξει στη Νομαρχία.

Το τρίτο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» - που έγινε γνωστό χτες αργά το απόγευμα - σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη όταν στα μεταλλεία Γερακινής της εταιρίας «Ελληνικοί Λευκόλιθοι» ο εργάτης Βασίλης Πασχαλάς, 58 ετών, παρασύρθηκε από το μηχανισμό μεταφοράς υλικών με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα και να πεθάνει την επομένη ημέρα στο νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ