Τρίτη 2 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αδηφάγο το εφοπλιστικό κεφάλαιο

Θύματα στο βωμό του αδηφάγου εφοπλιστικού κεφαλαίου, που με το αίμα των ναυτεργατών χτίζουν τα καράβια τους και τις περιουσίες τους, αποτελούν οι τρεις Ελληνες και οι δεκαπέντε αλλοδαποί ναυτεργάτες, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ. Ανάμεσά τους, επισημαίνει, όπως δυστυχώς γίνεται τις περισσότερες φορές κι ένας Χιώτης, Βρονταδούσης αυτή τη φορά και μάλιστα ο καπετάνιος του πλοίου.

Απόδειξη της αδηφαγίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, υπογραμμίζει η ΝΕ Χίου, είναι η σύνθεση του πληρώματος. Στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί ναυτικοί που «ήταν αγρότες πριν τους ανακαλύψουν οι εφοπλιστές ως φτηνό εργατικό δυναμικό και τους επιβάλουν στα καράβια τους με τη βοήθεια των κυβερνήσεων που τους υπηρετούν». Ετσι τα πληρώματα αποτελούνται από ανειδίκευτο προσωπικό, γεγονός που συντελεί μεταξύ άλλων στην όξυνση του προβλήματος, ώστε το παραμικρό ατύχημα να καταλήγει σε τραγωδία και να είναι σε τελική ανάλυση φόνος εκ προμελέτης.

Τις συνθέσεις, αυτές καταγγέλλει η ΝΕ, επέτρεψαν «οι εφοπλιστόδουλες κυβερνήσεις του δικομματισμού στην Ελλάδα». Αυτές είναι ακόμα που «παρείχαν και παρέχουν κάθε λογής προνόμια που ζητούν οι εφοπλιστές» και στα οποία αν «προστεθούν οι κομπίνες με τους νηογνώμονες και τις στημένες επιθεωρήσεις πλοίων, γίνεται κατανοητό γιατί οι ναυτεργάτες μας θεωρούν ότι τις περισσότερες φορές ταξιδεύουν σε πλωτά φέρετρα».

«Ο κόσμος του καπιταλισμού, υπογραμμίζει, είναι ο κόσμος του πόνου και της ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Αυτό το τόσο τραγικό παρελθόν του ανθρώπου πρέπει να ανατραπεί συθέμελα». Για να καταλήξει λέγοντας: «Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στους οικείους των θυμάτων και δηλώνει ότι θα συνεχίσει αταλάντευτα να αγωνίζεται στο πλευρό των ναυτεργατών και όλου του λαού για να δικαιωθεί το αίμα όλων εκείνων που θυσιάστηκαν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ