Πέμπτη 4 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Η ανεργία θερίζει, οι νέοι μαραζώνουν

Την Ηπειρο της ανεργίας επέλεξε χτες ο Γ. Παπανδρέου για να υποσχεθεί και αυτός, με τη σειρά του, 200.000 νέες θέσεις εργασίας για τη νέα τετραετία. Στα Γιάννενα, αφού ισχυρίστηκε ότι η πολιτική Σημίτη απέδωσε και η ανεργία έπεσε κατά 3,5 μονάδες, «δεσμεύτηκε» και πάλι να ρίξει την ανεργία στο 7%! Ολα αυτά, όταν η ανεργία στο Νομό Ιωαννίνων, σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ξεπερνάει το 25%, με το ποσοστό των νέων να φτάνει το 60% ενώ πολύ υψηλό είναι και στις γυναίκες.

Οταν την τελευταία εικοσαετία έχουν κλείσει δεκάδες βιοτεχνίες και βιομηχανικές μονάδες που απασχολούσαν ένα σημαντικό τμήμα του εργατικού δυναμικού, χωρίς να έχουν πάρει άλλες τη θέση τους και να αξιοποιούνται οι παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής. Οταν η αγροτοκτηνοτροφία απαξιώνεται και συρρικνώνεται. Εργοστάσια ιματισμού, ξύλου, μετάλλου, που απασχολούσαν εκατοντάδες εργαζόμενους, έκλεισαν. Το τελευταίο στην επώδυνη αυτή αλυσίδα, ήταν το εργοστάσιο μετάλλου «Χυτήρια Ηπείρου», ενώ αβέβαιο είναι και το μέλλον της «Μεταλλουργικής».

Δύο υποψήφιοι βουλευτές στο νομό των Ιωαννίνων, ο Απ. Τασούλας και ο Κ. Αλυσσανδράκης, σχολιάζουν την κατάσταση στο νομό, μιλούν για τις αιτίες και τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ. Ο Κ. Αλυσσανδράκης σημειώνει: «Η ανεργία στο Νομό των Ιωαννίνων είναι από τις υψηλότερες στην Ελλάδα, αν όχι η υψηλότερη. Χτυπάει κύρια τους νέους και δείχνει την έλλειψη παραγωγικών δραστηριοτήτων. Αυτό, βέβαια, δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής, που εκφράζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η οποία προωθεί παραγωγικές δραστηριότητες με άμεσο όφελος για το κεφάλαιο και το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος γι' αυτό. Ο Νομός Ιωαννίνων είναι πλούσιος σε φυσικούς πόρους και σε ανθρώπινο δυναμικό και είναι τεράστια η ευθύνη αυτών, που με τις πολιτικές τους αντιλήψεις, δεν αξιοποιούν ούτε τους πόρους, ούτε το ανθρώπινο δυναμικό».

Ο Απ. Τασούλας υπογραμμίζει: «Αυτή τη μοίρα επιφύλαξε το ΠΑΣΟΚ για τους Γιαννιώτες, ενώ η ΝΔ, στην προσπάθειά της να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο και να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια, λέει πως θα στηρίξει την κτηνοτροφία και τη γαλακτοβιομηχανία της ΔΩΔΩΝΗΣ. Ομως, δηλώνει ότι θα απαλλάξει την ΑΤΕ από τις παραγωγικές της μονάδες και θα τις παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Το ΚΚΕ λέει πως για το πρόβλημα της ανεργίας αυτό που θα κάνει είναι να στηρίξει την αγροτική παραγωγή, ώστε να έχουν δουλιά πολλοί περισσότεροι νέοι αγρότες. Θα παλέψει για την ανάπτυξη και την καθετοποίηση της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας. Θα δώσουμε μάχες για την πλήρωση όλων των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία, στις άλλες υπηρεσίες και στην εκπαίδευση, για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Να σκεφτείτε ότι μόνο στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων υπάρχουν 600 κενές οργανικές θέσεις. Θα παλέψουμε, ώστε όσοι και για όσο διάστημα είναι άνεργοι να παίρνουν το 80% του βασικού μισθού εκείνοι και όχι οι εργοδότες. Θεωρούμε ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την παράδοση της νεολαίας ανασφάλιστης στους εργοδότες για 4 χρόνια βρίσκεται πίσω και από τον 20ό αιώνα. Θεωρούμε ακόμα ότι οι προτάσεις της ΝΔ για ειδικά, τάχα, κίνητρα ανάπτυξης στο Νομό Ιωαννίνων και σε όλη την Ηπειρο είναι μία απάτη που θυμίζει Θράκη. Εμείς θα διαθέσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν δουλιά και να ζουν σαν άνθρωποι. Καλούμε τους ψηφοφόρους στις 7 του Μάρτη να ενισχύσουν το ΚΚΕ, γιατί το μέλλον εξαρτάται και από τα ψηφοδέλτια που θα ρίξουν στην κάλπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ