Πέμπτη 4 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΦΚΑ
Προεκλογική κοροϊδία η υπόσχεση ότι θα καταργηθεί

Σε 154 δισεκατομμύρια δραχμές ανέρχεται το χαράτσι που πλήρωσαν οι συνταξιούχοι για μια δεκαετία

Σε άλλη μια προεκλογική «απάτη» επιδόθηκε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έσπευσε να υποσχεθεί πέντε μόλις μέρες πριν τις εκλογές ότι θα «καταργήσει»... το διπλό χαράτσι που πληρώνουν οι συνταξιούχοι για το Λογαριασμό Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, το ΛΑΦΚΑ. Για να αποκαλυφθεί στη συνέχεια, ότι τον είχε «προλάβει» το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους, το οποίο με πρόσφατη απόφασή του έκρινε το ΛΑΦΚΑ παράνομο!

Μάλιστα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση υποχρεώνεται να καταργήσει το χαράτσι αυτό και να επιστρέψει τις κρατήσεις μιας 5ετίας! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που προφανώς πληροφορήθηκε έγκαιρα αυτήν την απόφαση, έσπευσε αμέσως, με τον πιο χυδαίο τρόπο, να το παρουσιάσει ως δική του «σπουδαία» υπόσχεση, προκειμένου να το εκμεταλλευτεί προεκλογικά! Το γεγονός αυτό, καταγγέλλουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο με κοινή ανακοίνωσή τους οι συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Οπως υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους: «φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου το πληροφορήθηκε, (απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου), όπως και εμείς και έσπευσε να το εκμεταλλευτεί ενόψει εκλογών σαν δική του προσφορά. Αυτό στα ελληνικά κ. Γ. Παπανδρέου λέγεται απάτη. Ας το έχουν και αυτό υπόψη τους οι συνταξιούχοι στις 7 Μάρτη».

Κι αυτό, όταν για μια δεκαετία τουλάχιστον οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, εκώφευαν προκλητικά στην απαίτηση των συνταξιούχων να καταργηθεί το χαράτσι. Ενα χαράτσι, σκέτη αιμορραγία για τους συνταξιούχους. Που το πλήρωσαν και το πληρώνουν πανάκριβα. Στα 154 δισεκατομμύρια ανέρχεται η «μπάζα» που έκανε το κράτος των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, από το 1992 μέχρι και το 2001, από αυτό το χαράτσι. Το ΙΚΑ, μάλιστα, για το 2004 στον προϋπολογισμό του προβλέπει είσπραξη για τον ΛΑΦΚΑ 11 δισεκατομμύρια δραχμές! Οι ομοσπονδίες ρωτούν χαρακτηριστικά τον Γ. Παπανδρέου: «πού ήταν όταν η κυβέρνησή του ανανέωνε δυο φορές το χαράτσι αυτό, που αφαιρεί σεβαστό ποσό από την αύξηση που μας δίνουν κάθε χρόνο;».

Το ότι πρόκειται για ακόμα μια καθαρά προεκλογική και υποκριτική υπόσχεση, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το άθλιο χαράτσι, που επιβλήθηκε με το άρθρο 60 του νόμου 2084/1992 της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανανέωσε με δύο ακόμα νόμους! Συγκεκριμένα ο ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκε με το νόμο της ΝΔ το 1992, έληγε στις 31/12/97. Ομως το ΠΑΣΟΚ τον ανανέωσε με το άρθρο 26 του νόμου 2592/1998 μέχρι τις 31/12/2001. Στη συνέχεια και πάλι η κυβέρνηση με το άρθρο 4 του νόμου 3092/2002 τον παρέτεινε μέχρι την 1/1/2008.

Υπογραμμίζεται, ότι ενώ αυτός ο λογαριασμός υποτίθεται ότι είχε φτιαχτεί για να καλυφθούν κάποια Ταμεία που είχαν οικονομικά προβλήματα, με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να μπορεί να παίζει στο Χρηματιστήριο τα δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ