Πέμπτη 4 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Τους «έκλεψαν» την αποζημίωση

Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις τους 480 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας, οι οποίοι το 1997, όταν τα ναυπηγεία είχαν τεθεί υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, αυτοί είχαν απολυθεί με τη γνωστή... μέθοδο της «εθελούσιας εξόδου». Οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν τότε ήταν συνολικά 516. Το ποσό των αποζημιώσεων που τους καταβλήθηκε συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, ήταν λειψό, αφού διαπιστώθηκε ότι αυτό δεν ενσωμάτωνε το σύνολο των πραγματικών αποδοχών τους.

Μετά από προσφυγή στα δικαστήρια και υπουργικές αποφάσεις, το 2002 οι 36 από τους 516 εξοφλήθηκαν πλήρως. Ετσι παρουσιάστηκε το φαινόμενο εργαζόμενοι με την ίδια προϋπηρεσία, βαθμό, μισθό και κυμαινόμενες αποδοχές να έχουν διαφορά στο ποσό που τους καταβλήθηκε ως αποζημίωση ως και 50%.

Οι 480 εργαζόμενοι, οι οποίοι να σημειωθεί έχουν επαναπροσληφθεί στο ναυπηγείο, για να επιλύσουν το πρόβλημά τους έχουν συγκροτήσει επιτροπή. Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση που αυτή εξέδωσε, επισημαίνει και το εξής αξιοσημείωτο: Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διατέθηκε για τις αποζημιώσεις ποσό ύψους 13,26 εκατομμυρίων ευρώ. «Από το ως άνω ποσό όμως διατέθηκαν μόνο 6,5 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις και από τον ίδιο λογαριασμό καταβλήθηκαν οι συμπληρωματικές αποζημιώσεις των πρώην συναδέλφων μας. Από τα πιο πάνω στοιχεία, τα οποία προέρχονται από την επίσημη πληροφόρηση της κυβέρνησης, ανακύπτει εύλογο αλλά και αμείλικτο το ερώτημα τι απέγιναν τα πλεονάζοντα 7 περίπου εκατομμύρια ευρώ, που είχαν διατεθεί από το ΠΔΕ για τις αποζημιώσεις μας».

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία τα οποία αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής, δόθηκαν από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Χρ. Πάχτα στις 12 Δεκέμβρη 2003, απαντώντας σε Ερώτηση για το θέμα αυτό που είχαν καταθέσει στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ