Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Εκπαραθύρωσαν από το ΔΣ τους εργαζόμενους

Γεύση για την πολιτική που θα ακολουθήσουν έδωσαν οι Γάλλοι τραπεζίτες

Το πραγματικό τους πρόσωπο και τις διαθέσεις απέναντι στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους έδειξαν χτες τα νέα αφεντικά της Γενικής Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό η δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων - που συγκλήθηκε εσπευσμένα, χτες Πέμπτη, παραμονές των εκλογών - αποφάσισε να εκπαραθυρώσει τον εκπρόσωπο των εργαζομένων από το νέο ΔΣ της τράπεζας, την πλειοψηφία του οποίου (6 σε σύνολο 11 μελών)κατέχουν πλέον οι Γάλλοι τραπεζίτες της Societe Generale. Επικεφαλής του νέου σχήματος (διευθύνων σύμβουλος) τοποθέτησαν επίσης Γάλλο τραπεζίτη.

Αυτό και μόνο το γεγονός - η αποβολή του εκπροσώπου των εργαζομένων - φανερώνει τις πραγματικές προθέσεις των Γάλλων, στην κατεύθυνση της δραστικής μείωσης των θέσεων εργασίας, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που είναι το επακόλουθο της πολιτικής ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου μέσω των συγχωνεύσεων - εξαγορών. Οπως έχει κάνει γνωστό, η Societe Generale σκοπεύει να προχωρήσει σε εκατοντάδες απολύσεις προκειμένου να μειώσει αποφασιστικά τα μισθολογικά κονδύλια. Το χαλί για τις σχεδιαζόμενες μαζικές απολύσεις εργαζομένων στη Γενική Τράπεζα, το πρόσφερε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - η οποία υλοποιώντας με ευλαβική συνέπεια το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων - παρέδωσε και τη Γενική στον έλεγχο των Γάλλων.

Το ΚΚΕ στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων, απαιτώντας να σταματήσουν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις, να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, να διατηρηθεί η σημερινή της φυσιογνωμία και η εταιρική της ταυτότητα, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Αντίθετα η ηγεσία της ΝΔ ψαρεύοντας στα θολά νερά καμώθηκε αρχικά ότι ήταν αντίθετη στα κυβερνητικά σχέδια. Οπως όμως σαφέστατα προκύπτει από το επίσημο κυβερνητικό πρόγραμμα, η ΝΔ ταυτίζεται απόλυτα με το ΠΑΣΟΚ και στο θέμα αυτό, κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για «αποκρατικοποίηση των υπό κρατικό έλεγχο εμπορικών τραπεζών». Οι εργαζόμενοι στη «Γενική», οι τραπεζοϋπάλληλοι γενικότερα είναι σε θέση να βγάλουν τα δικά τους πολύτιμα συμπεράσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ