Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
O λογαριασμός μετά τις εκλογές...

Να «ψηφοθηρήσει» λίγο πριν τις εκλογές με προκαταβολές αποζημιώσεων, που ήταν να δοθούν από 1η Μάρτη, αλλά όπως φαίνεται θα καταβληθούν μετά τις εκλογές, επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ηδη σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα στην Αχαΐα, οι παγετόπληκτοι αγρότες καλούνται να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις, προκειμένου να πάρουν στη συνέχεια τις ψευτο-προκαταβολές αποζημιώσεων. Να δηλώσουν δηλαδή υπευθύνως πως αν οι τελικές αποζημιώσεις θα είναι μικρότερες των προκαταβολών θα γυρίσουν και τα ρέστα πίσω.

Ετσι, παρά το γεγονός ότι ακόμα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ δεν έχουν εκτιμήσει τις ζημιές από τον πρώτο παγετό πριν ενάμιση μήνα περίπου, η κυβέρνηση σπεύδει να μοιράσει κάποια αμφίβολα ψίχουλα αποζημίωσης, καθώς κανείς δε γνωρίζει ποιες θα είναι οι τελικές εκτιμήσεις των ζημιών από τους γεωπόνους. Η προκαταβολή θα υπολογιστεί με βάση τις δηλώσεις των αγροτών - ανάλογα με την καλλιέργεια ο ΕΛΓΑ έχει και συγκεκριμένη ταρίφα (π.χ. οπωροφόρο δέντρο 3 ευρώ) - και θα καταβληθεί εφόσον οι ίδιοι οι αγρότες προσκομίσουν στην ΑΤΕ υπεύθυνη δήλωση - εξουσιοδότηση σύμφωνα με την οποία πρέπει να αποδεχτούν, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τελευταία παράγραφο, τα εξής: «Δηλώνω ότι αποδέχομαι οποιοδήποτε αντιλογισμό λόγω λάθους υπολογισμού του ποσού προκαταβολής ή απολογιστικό λάθος καθώς και να επιστρέψω ως υπερανάληψη το ποσό που θα λάβω ως προκαταβολή σύμφωνα με τη δήλωση ζημιάς που υπέβαλα και το οποίο δε θα δικαιούμαι σύμφωνα με την εκκαθάριση του ΕΛΓΑ. Για τη λογιστική και ταμειακή τακτοποίηση των προαναφερομένων εξουσιοδοτών ανάκλητα την ΑΤΕ να χρεώσει οποιοδήποτε λογαριασμό μου καταθετικό, ατομικό ή κοινό με άλλους συνδικαιούχους».

Βέβαια, όπως έχει δείξει η πείρα, οι γεωπόνοι όχι μόνο θα αργήσουν να εκτιμήσουν τις ζημιές, αλλά ανάλογα με τις εντολές που θα έχουν πάρει θα προσπαθήσουν να τις εμφανίσουν μικρότερες από την πραγματική ζημιά, θα κόψει και το 20% ο ΕΛΓΑ και στο τέλος δεν αποκλείεται να επιστρέψουν και χρήματα από τα λιγοστά της προκαταβολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ