Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΑΣΕΠ
Παράνομη η ποσόστωση αποφάσισε το ΣτΕ

Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ (σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών) διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως περιορισμένες δηλώσεις προτίμησης, ποσοστώσεις κλπ, οι οποίες ίσχυσαν και εφαρμόστηκαν σε σειρά διαγωνισμών του ΑΣΕΠ για την πλήρωση θέσεων σε υπηρεσίες ΝΠΔΔ και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει δώδεκα υποψήφιοι που είχαν λάβει μέρος σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 1999, αλλά θα πρέπει τώρα να κριθούν ευνοϊκά περίπου άλλες 3.000 προσφυγές που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια. Δεν αποκλείεται η απόφαση του ΣτΕ να προκαλέσει προβλήματα και σε μεταγενέστερους διαγωνισμούς, εφόσον εφαρμόστηκαν οι ίδιες προβληματικές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, παραβιάστηκαν η νομιμότητα, καθώς εφαρμόστηκαν διατάξεις των νόμων 2190/94 και 2527/97, οι οποίες είναι αντίθετες με τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. Να σημειωθεί ότι την ίδια κρίση είχε κάνει και το Γ' Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ομόφωνα ότι είναι αντισυνταγματικό το σύστημα υποβολής των αιτήσεων και αυτό γιατί υπάρχει περιορισμένος αριθμός προτίμησης (π.χ. σε μια μόνο νομαρχία, για 10 μόνο φορείς κλπ), καθώς επίσης και η πριμοδότηση σε ορισμένες μόνο κατηγορίες αποφοίτων τεχνικών λυκείων με το σύστημα της ποσόστωσης.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο δέχτηκε ότι το σύστημα που εφαρμόστηκε παραβίασε τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, με αποτέλεσμα άτομα τα οποία συγκέντρωσαν μεγαλύτερη βαθμολογία να μην προσληφθούν μόνο και μόνο επειδή δεν υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στον κατάλληλο φορέα.

Εννοείται ότι μετά τη δημοσίευση της δικαστικής απόφασης θα πρέπει να προσληφθούν αυτοί που δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια, γιατί αν δεν υπήρχε ποσόστωση υπέρ των αποφοίτων τεχνικών λυκείων και περιορισμός των δηλώσεων σε ορισμένες νομαρχίες, θα είχαν προσληφθεί με βάση τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι και όσοι μπήκαν στο Δημόσιο με βάση τους νόμους 2190/94 και 2527/97 που λειτούργησαν ευνοϊκά γι' αυτούς, δεν υφίσταται θέμα απομάκρυνσής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ