Τετάρτη 10 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απαγόρευσαν τη μετάβαση στην Κούβα σε 70 επιστήμονες!

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Κυριολεκτικά εξοργισμένοι είναι 70 καθηγητές ιατρικών σχολών, γιατροί και επιστήμονες με την απόφαση της κυβέρνησης Μπους να τους αρνηθεί την απαραίτητη χορήγηση βίζας προκειμένου να παραστούν σε διεθνές συμπόσιο που πραγματοποιείται στην Αβάνα με θέμα την κωματώδη κατάσταση και το θάνατο, σύμφωνα με τους «New York Times».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των επιστημόνων προς την αμερικανική εφημερίδα, η απαγόρευση αυτή, μάλιστα ελάχιστες ημέρες πριν την πραγμάτωση του ταξιδιού, είναι απλά το δείγμα γραφής της κυβέρνησης Μπους να θέσουν ασφυκτικούς περιορισμούς στο επιστημονικό έργο με συναδέλφους τους από χώρες σαν την Κούβα, που θεωρούνται «εχθρικές για τις ΗΠΑ».

«Προσπαθούν να τιμωρήσουν αυτές τις χώρες που τις έχουν στιγματίσει ως δόλιες» θα δηλώσει ο Στούαρτ Τζ. Γιάνγκερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve University, εκ των συνδιοργανωτών του Συμποσίου και προσθέτει: «Ομως το αποτέλεσμα είναι η παραβίαση και η καταστρατήγηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ελευθερίας μας ως πολίτες να ταξιδεύουμε όπου επιθυμούμε. Επίσης έχει ολέθριες συνέπειες και στην επιστήμη τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε όλο τον κόσμο».

Το συμπόσιο στην Κούβα είναι το 4ο Διεθνές Συνέδριο για το Κώμα και το Θάνατο, με τη συμμετοχή ήδη περισσοτέρων των 200 επιστημόνων από όλο τον κόσμο και το οποίο οι Αμερικανοί επιστήμονες και ερευνητές, ειδικά στον τομέα της μοριακής βιολογίας και μαθηματικών, χαρακτήρισαν ως «παγκόσμιας κλάσης», στο οποίο αποκλείονται με αποκλειστική ευθύνη της δικής τους κυβέρνησης και παρά τις προσπάθειες που κατέλαβαν ακόμη και μέσω των μελών του Κογκρέσου να λάβουν την πολυπόθητη βίζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ