Τετάρτη 10 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
«Ελευθέρας» στους Αμερικανούς στρατιώτες με νομοσχέδιο Κοϊζούμι...

ΤΟΚΙΟ.--

Ρόλο «εξυπηρετικό» των περίπου 50.000 Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν σε βάσεις στην Ιαπωνία επιφυλάσσει για τον ιαπωνικό στρατό (λεγόμενες Δυνάμεις Αυτοάμυνας») η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι σύμφωνα με νομοσχέδιο επτά σημείων που ενέκρινε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με την αντιμετώπιση «έξωθεν επιθέσεων, τρομοκρατικών απειλών και εκτάκτων καταστάσεων».

Το νομοσχέδιο που προωθείται με τη μορφή του επείγοντος για ψήφιση στη Βουλή προκειμένου να γίνει νόμος το αργότερο ως τα μέσα Ιούνη, μεταξύ άλλων αναφέρει μεταξύ άλλων:

-- Κατάσχεση ιδιωτικής περιουσίας από τις ιαπωνικές δυνάμεις προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό σε «έκτακτες καταστάσεις». Προβλέπεται δε η επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων σε όσους αρνηθούν...

-- Οι δυνάμεις αυτοάμυνας καλούνται να παράσχουν κάθε βοήθεια, όπως πυρομαχικά (όχι όμως όπλα), στα αμερικανικά στρατεύματα στην Ιαπωνία ακόμη και να κάνουν χρήση πυρός όχι μόνον για αυτοάμυνα αλλά και για να προστατεύσουν τους Αμερικανούς στρατιώτες εάν τους συνοδεύουν(!)...

-- Επιτρέπεται σε Αμερικανούς και Ιάπωνες στρατιώτες να χρησιμοποιήσουν πολιτικά λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους, ραδιοφωνικές συχνότητες και δημόσιες εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση έξωθεν απειλής ή εκτάκτων καταστάσεων.

-- Αδεια σε Ιάπωνες στρατιώτες να κάνουν αιφνιδιαστικές εφόδους σε ξένα πλοία για να εξακριβώσουν εάν μεταφέρουν παράνομα στρατιωτικό υλικό.

Τα μέτρα αυτά, που αναμένεται να προκαλέσουν εύλογα τις αντιδράσεις αντιπολιτευόμενων κομμάτων αλλά και σημαντικής μερίδας του ιαπωνικού λαού, συνοδεύτηκαν χτες και με ένα ακόμη πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβερνώσα παράταξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σε σχέση με σαρωτικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει (έως το ερχόμενο καλοκαίρι) η κυβέρνηση Κοϊζούμι με την παράλληλη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ