Τρίτη 16 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - ΚΟΖΑΝΗΣ
Προβλήματα και ευκαιρίες

Στα προβλήματά τους αναφέρθηκαν με αφορμή την 29η Διεθνή Εκθεση Γούνας που θα γίνει στην Καστοριά

Μάχη επιβίωσης δίνουν, ορισμένοι τουλάχιστον, γουνοποιοί της Καστοριάς και της Κοζάνης, που αντιμετωπίζουν κι αυτοί τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής η οποία στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων.

Στα προβλήματα και στα αιτήματα των γουνοποιών, αναφέρθηκε η διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», με την ευκαιρία της διεξαγωγής της 29ης Διεθνούς Εκθεσης Γούνας Καστοριάς, από τη 1 έως και τις 4 Απρίλη. Στην έκθεση θα συμμετάσχουν επιχειρήσεις και από Καναδά, Δανία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Πακιστάν, Τουρκία, Μπαχάμες και Γαλλία. Αναμένονται εμπορικές αντιπροσωπείες από Αμερική, Καναδά, Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα, Ινδία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Φιλανδία, Τουρκία, Δανία.

Η συρρίκνωση των γουνοποιείων τα τελευταία 20 χρόνια μπορεί να χαρακτηριστεί δραματική. Από 4.600 επιχειρήσεις στην Καστοριά, σήμερα είναι ενεργές περίπου 600. Μαζί με αυτές της Σιάτιστας στην Κοζάνη, δεν ξεπερνούν τις 1.200. Αντίστοιχα, οι περίπου 17 χιλιάδες γουνοτεχνίτες έχουν περιοριστεί σε 1.500 με 1.600.

Οι γουνοποιίες της Καστοριάς και της Κοζάνης αγοράζουν πρώτες ύλες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πουλάνε το κύριο όγκο των προϊόντων τους στη Ρωσία. Επιδιώκουν επέκταση σε αγορές, ο ανταγωνισμός οξύνεται και ανάμεσα στις αδυναμίες τους είναι η μη ανταπόκριση σε μεγάλες παραγγελίες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνδέσμου τους, οι επιχειρήσεις τους χρειάζονται ενίσχυση με επιδότηση του κόστους εργασίας, χρηματοδότηση της Διεθνούς Εκθεσης στην Καστοριά, διατήρηση της ενίσχυσης των πέντε μονάδων στις χορηγήσεις κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες, κατάργηση οικονομικών κινήτρων για μετεγκατάσταση σε χώρες των Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ