Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Αφού τους ξεζούμισαν τους πετάνε στο δρόμο

Συγκλονιστικά στοιχεία έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών

Απασχολήθηκαν σε άθλιες συνθήκες εργασίας, βάζοντας ακόμα και τη ζωή τους σε κίνδυνο. Τα αφεντικά, αφού πλούτισαν ξεζουμίζοντάς τους τώρα ετοιμάζονται να τους στείλουν στην ανεργία

Eurokinissi

Απασχολήθηκαν σε άθλιες συνθήκες εργασίας, βάζοντας ακόμα και τη ζωή τους σε κίνδυνο. Τα αφεντικά, αφού πλούτισαν ξεζουμίζοντάς τους τώρα ετοιμάζονται να τους στείλουν στην ανεργία
Αφού οι μεγαλοεργολάβοι ξεζούμισαν τους εργαζόμενους, πολλές φορές με τίμημα και την ίδια τους τη ζωή, αποκομίζοντας υπερκέρδη εκμεταλλευόμενοι την εργατική τους δύναμη, τώρα - μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων - ετοιμάζονται να τους ανταμείψουν με πείνα και ανεργία!

Αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα πλέον ακόμη και από επίσημες πηγές, όπως μια έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομίας Κατασκευών (ΙΟΚ) με θέμα «Μέγεθος και βασικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης στον κατασκευαστικό κλάδο», που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΚ, «αναμένεται με μαθηματική ακρίβεια μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων και των έργων που χρηματοδοτούνται από το Γ' ΚΠΣ μεγάλος αριθμός εργαζομένων να οδηγηθεί εκτός του κατασκευαστικού κλάδου και κυρίως θα πληγούν αυτοί που είναι με χαμηλό επίπεδο κατάρτισης και εκπαίδευσης και οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη δυσκολία ανεύρεσης εργασίας σε άλλο κλάδο». Μάλιστα, εκτιμά ότι αυτή η πορεία δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμα κι αν υπάρξουν μελλοντικές εισροές χρηματοδότησης από την ΕΕ, αφού αυτές θα είναι πολύ μικρότερες από τις σημερινές.

Το Ινστιτούτο φτάνει σε αυτή την προοπτική αφού πρώτα εκτιμά ότι η αύξηση της απασχόλησης στο κλάδο, (310.000 εργαζόμενοι το 2003, από 249.000 το 1997 αντιπροσωπεύοντας το 7,8% της συνολικής απασχόλησης στην ελληνική οικονομία) είναι αυτό που συγκράτησε τη συνολική ανεργία σε ποσοστά από 1% έως 2,6%. Αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς από τους 310.000, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή οι 260.000 είναι εργατοτεχνικό και βοηθητικό προσωπικό και μόνο οι 50.000 επιστημονικό προσωπικό.

Στυγνή εκμετάλλευση

Θα την πληρώσουν, λοιπόν, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, παρότι συνέβαλαν αποφασιστικά, όπως εκτιμά το ΙΟΚ, εκτός από τη μείωση της ανεργίας και στη μεγέθυνση της εθνικής οικονομίας, αλλά και στα υπερκέρδη των κατασκευαστών. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει το ΙΟΚ, «η αύξηση του αριθμού τω απασχολουμένων στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο συνδυάζεται με διαχρονικά αυξημένη παραγωγικότητα της εργασίας (44.000 ευρώ ανά απασχολούμενο το 2003, έναντι 25.300 ευρώ το 1997)».

Μία άλλη επισήμανση του ΙΟΚ είναι ότι ο κλάδος απορροφά μεγάλο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού με χαμηλό επίπεδο κατάρτισης από τα κατώτατα στρώματα εκπαίδευσης, καθώς και ανειδίκευτους μετανάστες «πρόθυμους» να εργαστούν με αμοιβές κατώτερες από τις προβλεπόμενες στις συλλογικές συμβάσεις. Ειδικότερα επισημαίνει ότι με βάση την κατανομή στις διάφορες ειδικότητες του κλάδου, εμφανίζεται μία μικρή συμμετοχή των ανειδίκευτων εργατών, μόλις 6.4%, επί του συνόλου του εργατοτεχνικού προσωπικού, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί μόνο από το ότι «η ανάγκη αυτή καλύπτεται και από οικονομικούς μετανάστες και λοιπό δυναμικό μη καταγραμμένο», δηλαδή από τη «μαύρη εργασία». Και βέβαια σε πολλές περιπτώσεις οι μεγαλοεργολάβοι δεν πληρώνουν ούτε καν αυτά τα εξευτελιστικά μεροκάματα, όπως για παράδειγμα έκανε η «Ευρωπαϊκή Τεχνική» στο έργο της Μαραθώνιας Διαδρομής...

Τέλος, η έρευνα του ΙΟΚ παραδέχεται ότι τα ποσοστά εργατικών ατυχημάτων είναι κατά κανόνα υψηλά στον κατασκευαστικό τομέα, όχι τυχαία βέβαια αφού δεκάδες εργοτάξια έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα κρεματόρια για τους εργαζομένους με παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Αποτέλεσμα, μόνο στα Ολυμπιακά εργα έχουμε 11 νεκρούς εργαζόμενους, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στις κατασκευές στην Αττική έχουμε πάνω από 70 νεκρούς από το 2002, από τους οποίους η πλειοψηφία στα μεγάλα έργα. Ταυτόχρονα εκατοντάδες εργάτες σακατεύτηκαν στα χιλιάδες εργατικά ατυχήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα γεμίσουν διόδια και τέλη όλη τη χώρα! (2005-01-20 00:00:00.0)
Ημερίδα για τις κατασκευές (2004-07-01 00:00:00.0)
Μετά την άγρια εκμετάλλευση έρχεται πείνα και ανεργία! (2004-03-28 00:00:00.0)
Ζητά εργασιακό μεσαίωνα στις κατασκευές! (2002-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ