Τρίτη 23 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΑΦΕ
Η ΕΠΟΝ και οι μεγάλοι «φίλοι» της συνεχίζουν να διαπαιδαγωγούν

Από τη φετινή εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ στο «Τιτάνια» για τα 61 χρόνια της ΕΠΟΝ
Από τη φετινή εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ στο «Τιτάνια» για τα 61 χρόνια της ΕΠΟΝ
Μέσα σε ένα κλίμα φορτισμένο συγκινησιακά όπου «ζωντάνεψαν» οι μορφές των μεγάλων παιδαγωγών, των φίλων και των διανοητών που με τη δράση και τα γραπτά τους κοσμούν την ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η επετειακή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) για τα 61 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Ηταν μια εκδήλωση διαφορετική, αφιερωμένη στους «μεγάλους φίλους» και δασκάλους της ΕΠΟΝ όπου παρουσιάστηκαν στιγμές από τη δράση και τα έργα τους, όπως των: Δημήτρη Γληνού, Ρόζας Ιμβριώτη, Κ. Σωτηρίου, Σοφία Μαυροειδή Παπαδάκη, Πέτρου Κόκκαλη, Αλέξανδρου Σβώλου, Ελλης Αλεξίου, Νίκου Καρβούνη, Κώστα Βάρναλη κ.ά. σε ένα πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο Βασίλης Κολοβός. Διάβασαν οι ηθοποιοί Σάσα Καστούρα, Κωστής Μαλκότζης και Μιχάλης Θεοδώρου. Λόγια και γραπτά μεστά που δίνουν το στίγμα του αγώνα για μια πατρίδα λεύτερη, κοινωνικά δίκαιη σοσιαλιστική που αγωνίστηκαν οι Αντιστασιακοί, η χρυσή νεολαία της ΕΠΟΝ. Ιδανικά και οράματα, φορέας φυσικός των οποίων σήμερα είναι η νεολαία της ΚΝΕ.

Το μέλος του Συμβουλίου της ΠΕΑΦΕ Ελένη Μωραΐτου, αναφέρθηκε, συνοπτικά, στην ιστορία της ΕΠΟΝ, σημειώνοντας πως ήταν ιστορική αναγκαιότητα η ίδρυσή της. «Τα μέλη της μας έδωσαν την αλήθεια της ζωής. Στάθηκαν στην πρώτη γραμμή» ήταν οι τελευταίες λέξεις της ομιλίας της. Από την άλλη, Δημήτρης Σέρβος θύμισε στιγμές από τους αγώνες της ΕΠΟΝ την εποχή της Κατοχής, επισημαίνοντας πως τα ιδανικά της πέρασαν στην ΕΔΝΕ, στην ΕΔΑ, στη γενιά του «114», στη νεολαία Λαμπράκη και έφτασαν στην ΚΝΕ, που είναι γνήσιος κληρονόμος της ΕΠΟΝ. «Οι φίλοι της ΕΠΟΝ θα σταθούν ξανά στην πρώτη γραμμή από εδώ και πέρα, για τη δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών αλλά και των αυριανών αγώνων», τόνισε ο ομιλητής, αναφερόμενος στα σύγχρονα ζητήματα.

Το χειροκρότημα των φίλων της ΕΠΟΝ παρατεταμένο όταν το λόγο πήρε για να χαιρετίσει ο νεολαίος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιώργος Φραγκογιάννης. «Εμπνεόμαστε από τους αγώνες σας και παράδειγμα και συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στους καταχτητές και ενάντια στην τρομοκράτηση των λαών. Προσπαθούμε να προωθήσουμε τις αξίες που μας διδάξατε. Να είστε σίγουροι πως τα οράματα του ΕΑΜ θα βρουν το δρόμο τους και πως οι αγώνες σας δε θα πάνε χαμένοι».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με χορό και τραγούδι από την ορχήστρα της Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και τις φωνές της Σούλας Βαζούρα, του Γιάννη Λαρδή και του Σταμάτη Σαμοΐλη.

Παρόντες εκπρόσωποι από πολλές αντιστασιακές οργανώσεις, κι ανάμεσά τους ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΑΟ και πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου, ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης, και, φυσικά, ο πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ Νίκος Καραντηνός. Επίσης ο Β. Βενετσανόπουλος, επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ. Από το ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Κώστας Μαραγκουδάκης, πρόεδρος της ΚΕΟΕ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωπος του «Ρ» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ