Τρίτη 23 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Ραγδαία εξάπλωση της τοξικοεξάρτησης

Ηχηρό χαστούκι στις αντιδραστικές φωνές αποποινικοποίησης και διαχωρισμού των ουσιών που «θέλουν» την κάνναβη ακίνδυνη ουσία, αποτελεί η διαπίστωση για «σημαντική αύξηση του αριθμού εκείνων που προσέρχονται για θεραπεία από χρήση κάνναβης (7,3%)». Πρόκειται για στοιχείο που έδωσε, μεταξύ άλλων, χτες στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) για το 2003.

Αν και ο Οργανισμός στο έντυπό του κάνει ιδιαίτερη μνεία στα Κέντρα Πρόληψης, αποσιωπεί δύο σημαντικά γεγονότα, που αποδεικνύουν ότι η πρόληψη έχει μείνει στα χαρτιά: Τα Κέντρα είναι περίπου 20 λιγότερα απ' ό,τι προέβλεπε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά, ενώ όσα έχουν δημιουργηθεί μαραζώνουν λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων. Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα χρόνο, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα είχαν καταγγείλει τη δυσλειτουργία τους και σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότησή τους, μεγάλη αργοπορία στην καταβολή της μισθοδοσίας.

Ωστόσο, τα στοιχεία που δόθηκαν, μαρτυρούν τη ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης. Το 87% των εξαρτημένων είναι άτομα εξαρτημένα από την ηρωίνη, με το 31% να είναι ηλικίας 15 - 24 ετών και το 23% 25 - 34 ετών. Μόνο το 35% όσων βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής επανένταξης είχαν βρει εργασία. Σύμφωνα με έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής το 2003 σε μαθητές ηλικίας 16 - 17 ετών, το 14,9% έχει κάνει τουλάχιστον μια φορά χρήση κάποιας παράνομης ουσίας, κυρίως κάνναβης, ποσοστό που αυξήθηκε από το '99 κατά 1,6%. Ενώ το 3,4% των μαθητών έχει κάνει χρήση τουλάχιστον μια φορά κάποιου συνθετικού ναρκωτικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ