Τετάρτη 12 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Σε διαθεσιμότητα 430 εργαζόμενοι

Κλιμακώνοντας τους εκβιασμούς και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις, η διορισμένη από τα αμερικανικά αφεντικά διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε χτες ότι θέτει το σύνολο του προσωπικού σε  διαθεσιμότητα

Λίγες ώρες μετά τις εκλογές και παραμερίζοντας τη... συγκράτηση που είχαν επιδείξει τον τελευταίο καιρό, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ Αμερικανοί διοικούντες τη ΣΟΦΤΕΞ ανακοίνωσαν χτες ότι θέτουν σε διαθεσιμότητα ενός μήνα το σύνολο του προσωπικού, τους 430 εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα. Η περίοδος της διαθεσιμότητας - όπως ανακοινώθηκε στους εργαζομένους - θα είναι από τις 17 του Απρίλη έως και τις 17 του Μάη και ο λόγος που επικαλέστηκε η διοίκηση είναι τα οικονομικά προβλήματα. Η κίνηση αυτή της διοίκησης της εταιρίας, πέρα από προκλητική, αποκτά εκβιαστικά χαρακτηριστικά, αφού σε λιγότερο από ένα χρόνο είναι η δεύτερη φορά που ανακοινώνει ότι θέτει το σύνολο του προσωπικού σε διαθεσιμότητα.

Η πρώτη φορά ήταν στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου, οπότε η διοίκηση της εταιρίας επιχείρησε - και κατάφερε - να εκβιάσει το ελληνικό δημόσιο να της κατακυρώσει το διαγωνισμό για την προμήθεια των σχολικών βιβλίων, με το να ανακοινώσει ότι θέτει τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα. Μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις το ελληνικό δημόσιο υπέκυψε στον εκβιασμό, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι διαθεσιμότητες και η ΣΟΦΤΕΞ να αναλάβει την έκδοση των σχολικών βιβλίων με προσφορά που κρίθηκε αντιοικονομική.

Η χτεσινή ανακοίνωση των διαθεσιμοτήτων έρχεται δύο μέρες μετά τις εκλογές, που έβγαλε ενισχυμένο το δικομματικό πολιτικό σκηνικό και σηματοδοτεί σαφώς τη δριμεία επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και την ένταση των εκβιασμών για την απόσπαση περισσοτέρων προνομίων. Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίος ο χρόνος της ανακοίνωσης των διαθεσιμοτήτων από τη διοίκηση της ΣΟΦΤΕΞ, αφού μέχρι την περασμένη βδομάδα είχε αναλάβει την παραγωγή των ψηφοδελτίων για τις εκλογές και είναι σίγουρο ότι εκβιάζει το δημόσιο για να αναθέσει νέες δουλιές στα αμερικανικά αφεντικά της ΣΟΦΤΕΞ.

Την ίδια στιγμή «βαρύ» είναι το κλίμα και στο εργοστάσιο της Αθήνας, αφού πέρα από την επινοικίαση της παραγωγής μονάδας στην ΕΛΠΑΚ και την ένταξη των 70 περίπου εργαζομένων στη δικαιοδοσία του αφεντικού της ΕΛΠΑΚ, γίνεται κατά κόρον αναφορά στο ότι περισσεύει προσωπικό, μεθοδεύοντας έτσι είτε την απόλυση εργαζομένων, είτε την αλλαγή εργασιακών σχέσεων, μέσω της αλλαγής των ειδικοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ