Πέμπτη 25 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Περί... εξετασιολογίας

Πολύς δικομματικός κουρνιαχτός έχει ξεσηκωθεί με αφορμή τις εξαγγελίες της νέας υπουργού Παιδείας που ενσωματώθηκαν και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την κατάργηση των εξετάσεων στη Β' Λυκείου και τη μείωση των μαθητών που θα εξετάζονται πανελλαδικά στη Γ' σε έξι από εννιά που είναι σήμερα από το 2006. Ελέω ταυτότητας θέσεων με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για προχειρότητα στις εξαγγελίες και εκεί τελειώνει η ανούσια αντιπαράθεση αφήνοντας στο απυρόβλητο το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού συστήματος που προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς.

Δηλαδή, ένα σχολείο που γίνεται όλο και πιο ταξικά επιλεκτικό με αποτέλεσμα όλο και λιγότερα παιδιά να τελειώνουν το λύκειο. Σχολείο που αποστεώνεται από την ουσιαστική γνώση και από άλλες παιδαγωγικές πλευρές απαραίτητες για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι τέχνες και η μουσική που βγαίνουν έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία και οι λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν. Αντίθετα, αυτό που κυριαρχεί είναι το διπλό δίκτυο σχολείου, ενιαίο λύκειο και τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση (παρά την άνευ ουσίας διαφοροποίηση της ΝΔ ότι θα αντικαταστήσει τα ΤΕΕ με το Επαγγελματικό Λύκειο), με άλλα λόγια η μαζική στροφή προς την κατάρτιση, δηλαδή η παραγωγή μισοειδικευμένων αυριανών απασχολήσιμων, που καμία σχέση δεν έχει με την ουσιαστική γνώση.

Γι' αυτό η αναγόρευση του εξεταστικού σε μείζον πρόβλημα δεν πρέπει αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, τους νέους από τα λαϊκά στρώματα. Οι ανάγκες τους για σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, που θα είναι πραγματικά δημόσιο και δωρεάν, κοινό για όλους και προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε μετέπειτα επαγγελματική εξέλιξη, δεν μπορούν να καλυφθούν από τα προγράμματα των εταίρων του δικομματισμού που εξυπηρετούν και κόπτονται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Αυτό που απαιτείται είναι σχολείο που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, καθιέρωση ενιαίου δημόσιου δωρεάν 12χρονου σχολείου, αναβάθμιση δηλαδή της βασικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σύστημα δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης μετά τη βασική και ενιαία ανώτατη εκπαίδευση που θα δίνει πραγματικούς επιστήμονες που θα προσφέρουν στην κοινωνία. Αυτές οι αναγκαίες ριζικές αλλαγές προϋποθέτουν ότι οι λαϊκές δυνάμεις πιο ενεργητικά θα βγουν στο προσκήνιο της λαϊκής πάλης στην προοπτική της διεκδίκησης της δικής τους λαϊκής εξουσίας.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επαγγελματικός προσανατολισμός» σε μαθητές, με χορηγό... ιδιωτική εταιρεία (2016-03-29 00:00:00.0)
«Βγαλμένες» από τις ανάγκες και τις δυνατότητες της κοινωνίας (2007-09-30 00:00:00.0)
Ενισχύεται ο ταξικός διαχωρισμός (2006-06-03 00:00:00.0)
Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση (2004-02-17 00:00:00.0)
Ανεπίδεκτοι μαθήσεως (1999-01-15 00:00:00.0)
Ενιαίο υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο πολυτεχνικής εκπαίδευσης (1998-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ