Πέμπτη 25 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
Θα συνεχίσουμε με ταχύτερο βηματισμό

«Είμαστε εδώ για να προσθέσουμε, να κτίσουμε, να δημιουργήσουμε, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα κυβέρνηση κληρονομεί μεγάλες και σημαντικές εκκρεμότητες». Τίποτα το πιο ειλικρινές δε θα μπορούσε να πει κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών θέσεων της ΝΔ ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Εχοντας ως κληρονομιά την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, η... νέα διακυβέρνηση όπως η ίδια αυτοαποκαλείται, στοχεύει να προχωρήσει παραπέρα όσα δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι. Δηλαδή την πλήρη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, αφού βασικός στόχος είναι η παράδοση του συνόλου των αγορών στις μεγάλες πολυεθνικές, στην υποθήκευση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανήγγειλε από το βήμα τη Βουλής, πως οι βασικοί στόχοι της ΝΔ είναι μεταξύ άλλων η «διέξοδος και η διεύρυνση της υγιούς επιχειρηματικής πρωτοβουλίας» και η αναγόρευση της ανταγωνιστικότητας ως το «κύριο προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη». Δεν αναφέρονται όμως οι επιπτώσεις της ανταγωνιστικότητας στους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Στα βασικά μέτρα που επίσης ανακοίνωσε περιλαμβάνεται η μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η μείωση του κόστους θα προκύψει από τη μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους διαχείρισης. Οπως επίσης και με το νέο αναπτυξιακό νόμο, αλλά και τη ριζική φορολογική μεταρρύθμιση - υπέρ του κεφαλαίου βεβαίως - μέτρα που θα είναι έτοιμα μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Η απελευθέρωση των αγορών, δηλαδή η παράδοσή τους στα μονοπώλια αποτελεί ένα σταθερό στόχο και της ΝΔ. Απέναντι στην ασυδοσία του κεφαλαίου που αφαιμάζει τα χαμηλά εισοδήματα, η ΝΔ έχει να προτάξει την... «ουσιαστική ενίσχυση των θεσμών που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των αγορών». Η προστασία του καταναλωτή είναι σύμφωνα με τις προγραμματικές ανακοινώσεις «πυξίδα και οδηγός»! Πώς θα γίνει αυτό; Με τη στήριξη των καταναλωτικών οργανώσεων και την ανάπτυξη ενός... γνήσιου καταναλωτικού κινήματος...

... Ολα και όλοι θα στηριχτούν από τη «νέα διακυβέρνηση». Και ο καταναλωτής και η μικρομεσαία επιχείρηση και το μεγάλο κεφάλαιο. Βέβαια, να στηριχτούν όλοι είναι ανέφικτο, ωστόσο, για δημαγωγικούς λόγους αναφέρονται. Ουδείς μέχρι από τους μέχρι τώρα κυβερνώντες έχει αναφέρει ότι «στηρίζουμε το μεγάλο κεφάλαιο». Ομως αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Κάτι που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού το βιώνει όλο και περισσότερο στο πετσί του.

Ο Δ. Σιούφας, πέραν όλων των άλλων, δεσμεύτηκε και «ταχύ βηματισμό» στην κατεύθυνση απελευθέρωσης των αγορών ενέργειας». Σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «απελευθέρωση της αγοράς, παρά τις κοινοτικές οδηγίες, δεν προωθήθηκε» και αυτό που χαρακτήρισε την ενεργειακή πολιτική του προηγούμενου διαστήματος ήταν «η αναβλητικότητα, η ασάφεια και η έλλειψη συγκροτημένου σχεδιασμού», προανήγγειλε την πλήρη αναμόρφωση των θεσμικών πλαισίων για την παράδοση του τομέα ενέργειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τομέας της ενέργειας έχει παραδοθεί ήδη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στους ιδιώτες, τότε «ο ταχύς βηματισμός» που προαναγγέλλει ο Δ. Σιούφας, προφανώς σημαίνει και την πλήρη απώλεια του όποιου ελέγχου μπορεί να έχει ως τώρα το Δημόσιο στο συγκεκριμένο τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ