Πέμπτη 25 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σενάρια αναθεώρησης και για το κρασί...

Ούτε και ο τομέας του κρασιού φαίνεται πως θα γλιτώσει από τις αρνητικές αλλαγές που επιφέρει η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Μετά τα δημητριακά και βαμβάκι, καπνό, λάδι που ήδη μπήκαν στην τελική ευθεία για αναθεώρηση προς το πολύ χειρότερο των υπαρχόντων κοινοτικών καθεστώτων, φαίνεται πως μπαίνει σε τροχιά αναθεώρησης και η Κοινή Οργάνωση Αγοράς κρασιού.

Δεν πέρασαν ούτε τρία χρόνια από την προηγούμενη αρνητική αναθεώρηση στον τομέα του κρασιού και στις Βρυξέλλες αρχίζουν κινήσεις για να ξαναλλάξει το καθεστώς. Οπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, αυτό δε θα είναι προς το καλύτερο και σε όφελος των Ελλήνων αμπελουργών. Και φαίνεται πως όλα τα προηγούμενα αρνητικά μέτρα για το ξερίζωμα των αμπελώνων και την απαγόρευση νέων φυτεύσεων, καθώς και η μείωση των όποιων ενισχύσεων δε... φτάνουν και χρειάζονται κι άλλα πιο σκληρά ευρω - μέτρα σε βάρος των αμπελουργών. Οπως λέγεται σχετικά, θα επιδιωχτεί από την Κομισιόν να μπει και πλαφόν στις ελάχιστες αποστάξεις που παρέμειναν και να αλλάξουν προς το δυσμενέστερο τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των αμπελώνων. Επίσης, υπάρχουν και σκέψεις για προσωρινή εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας, π.χ. για μια πενταετία, έναντι κάποιων ενισχύσεων δολωμάτων, μπας και τσιμπήσουν περισσότεροι και σταματήσουν να παράγουν. Παράλληλα στο μυαλό των Κομισάριων υπάρχουν και οι 10 νέες χώρες της ΕΕ από 1η του Μάη, που έχουν και αυτές αμπέλια και κρασιά.

Το σίγουρο είναι πως τους Ελληνες αμπελουργούς δεν τους περιμένουν καλύτερες μέρες με βάση τα όσα γίνονται και θα γίνουν σε επίπεδο ΕΕ και ΠΟΕ. Και μπορεί να υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον από Ελληνες αμπελουργούς να βάλουν νέα αμπέλια, όπως για παράδειγμα για ένα αποθεματικό 6.500 στρεμμάτων που ήταν να μοιραστεί προεκλογικά, ζητήθηκαν 45.000 στρέμματα. Παράλληλα η Κομισιόν έβγαλε κι ένα νέο κανονισμό για την ετικετοθεσία των κρασιών, ο οποίος με το τέχνασμα της αναγραφής μόνο της γλώσσας της χώρας παραγωγής τους, θα δυσκολέψει τις ελληνικές εξαγωγές και θα διευκολύνει τις εισαγωγές, όπως εκτιμάται από παράγοντες που γνωρίζουν το χώρο. Από τους ίδιους εκφράζονται ακόμα φόβοι πως μετά τη διεύρυνση θα κατακλυστεί η Ελλάδα από φτηνά εισαγόμενα κρασιά, που θα βγάλουν στην άκρη την ελληνική παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ