Τρίτη 30 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταγγέλλουν τον «πρύτανη» του πολέμου

Αλ. Παπαρήγα: Αντιδραστική και επικίνδυνη η φωνή του

Κύμα αντιδράσεων συνεχίζουν να προκαλούν οι προκλητικές και φιλοπόλεμες κραυγές του Τούρκου πρύτανη του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Κεμάλ Αλεμντάρογλου, ο οποίος είπε ότι «αν χρειαστεί, έστω και με 135 χιλιάδες νεκρούς, μπορούμε να καταλάβουμε και την Ελλάδα και την Κύπρο».

Η Αλέκα Παπαρήγα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου πρύτανη, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόταν, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ανέφερε: «Είναι πολύ γνωστό ότι τέτοιες αντιδραστικές και μαύρες φωνές υπάρχουν μέσα στην Τουρκία. Μην ξεχνάτε ποια είναι η κατάσταση, ποιο σύστημα υπάρχει στην Τουρκία και ποια είναι η πολιτική της ηγεσίας της Τουρκίας. Εμείς θέλουμε να σας πούμε το εξής πράγμα: Βεβαίως, θέλουμε εξομάλυνση των σχέσεων και φιλική συνύπαρξη και σε επίπεδο κυβερνήσεων και οπωσδήποτε σε επίπεδο λαών. Ομως, πολύ φοβόμαστε ότι οι εξελίξεις και στα Ελληνοτουρκικά θα είναι εξελίξεις αλά Κυπριακό, εξ ου και η αντιδραστική και επικίνδυνη φωνή του πρύτανη».

Ο Μίκης Θεοδωράκης

Ο Μίκης Θεοδωράκης σε δήλωσή του ανέφερε: «Θα ήθελα να ζητήσω από τον κύριο Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινουπόλεως να μας διευκρινίσει, όταν ο τουρκικός στρατός καταλάβει την Ελλάδα και την Κύπρο, τι είδους καθεστώς θα μας επιβληθεί;

Εκείνο του Σουλτάνου που θα αρπάξει τις γυναίκες και τα κορίτσια μας για τα χαρέμια των πασάδων και θα κάνει τα αγόρια μας γενίτσαρους; ΄Η εκείνο του Χίτλερ με την τρομοκρατία, την πείνα, τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως;

Πληροφορήθηκα ότι ο κύριος Πρύτανης υπήρξε οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας. Ελπίζω να είναι ο μόνος ανάμεσα στους φίλους που βρίσκονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου που μπορεί να έχει μια τόσο πρωτότυπη ιδέα για τη φιλία μεταξύ των λαών».

Αλλες αντιδράσεις

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης, σε δήλωσή του, χαρακτηρίζει απαράδεκτες και πολεμοχαρείς τις δηλώσεις του Τούρκου πρύτανη και σημειώνει ότι αυτές «υπονομεύουν και το κλίμα των συνομιλιών επανένωσης της Κύπρου».

Η Πρυτανεία του ΕΜ Πολυτεχνείου με ανακοίνωσή της εκφράζει αποστροφή για τις πολεμοχαρείς δηλώσεις του Τούρκου πρύτανη και επισημαίνει ότι «είναι απαράδεκτο ο επικεφαλής ενός ιδρύματος που θεωρείται ακαδημαϊκό και το οποίο επιδιώκει συνεργασία με το ΕΜΠ και άλλα πανεπιστήμια να συμπεριφέρεται με τόση βαρβαρότητα».

Σε κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Κ. Ε. Κιουλάφας και οι κοσμήτορες της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής καθηγητές Κ. Μακρόπουλος και Θ. Πελεγρίνης σημειώνουν ότι τέτοιες δηλώσεις «θέτουν τους εμπνευστές τους εκτός της οικογένειας του πνεύματος και της διανόησης, τα μέλη της οποίας αγωνίζονται κατά πάγια αρχή για την ειρήνη και την ευημερία των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ