Τρίτη 30 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Δύο μέρες εσωκομματική... «φαγούρα»!

Χρειάστηκε ένα διήμερο «μονολόγων» και μια απειλή - του Ν. Κωνσταντόπουλου - «ή ψηφίζετε την εισήγησή μου ή πάμε τώρα σε συνέδριο», για να λήξει η μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΠΕ με υπερψήφιση των αποφάσεων που είχαν ήδη ληφθεί στην Πολιτική Γραμματεία: Κατοχύρωση υπέρ των «συμμάχων» της πρώτης θέσης του ευρωψηφοδελτίου και αναβολή για μετά τις ευρωεκλογές του τακτικού Συνεδρίου.

Χτες άλλωστε, η ΠΓ ανακοίνωσε πως έως τις 26/4 θα ολοκληρωθούν με την καθολική ψηφοφορία των μελών του ΣΥΝ οι διαδικασίες καθορισμού της σειράς των κομματικών υποψηφίων. Ενώ το ψηφοδέλτιο στο σύνολο και η εκλογική διακήρυξη θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης των δυνάμεων που συμπράττουν εκλογικά με τον ΣΥΝ. Πάντως, η σειρά των προσώπων που θα επιλεγούν για το ψηφοδέλτιο, ποια θα είναι αυτά αλλά και το αν θα ισχύσει εν τέλει η εναλλαγή στη θητεία, αναμένεται να πυροδοτήσουν νέο γύρο αντεγκλήσεων.

Η συνεδρίαση της ΚΠΕ διέθετε λίγο απ' όλα. Εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις του εκλογικού αποτελέσματος και της «δυναμικής» της συνεργασίας. Εντάσεις αλλά και «εκπλήξεις». Εντύπωση προκάλεσε η επιλογή του Μ. Παπαγιαννάκη να μην πάρει το λόγο, αλλά και φήμη που κυκλοφόρησε πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, καθώς και η διάσπαση της τάσης των «προεδρικών» με ένα τμήμα της να συντάσσεται με τους «ανανεωτές» του κόμματος.

Ιδιαίτερα αυστηρός και επικριτικός ήταν ο Ν. Κωνσταντόπουλος που ανέλαβε στο ακέραιο την ευθύνη για τις παραλείψεις και τις αδυναμίες, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητη την αμφισβήτηση των αποφάσεων της ΠΓ και απευθυνόμενος στο Σώμα δήλωσε, «αν δεν την εμπιστεύεστε τότε υπάρχει θέμα γι' αυτήν και ευρύτερο θέμα για μένα κι αυτό θα το επιλύσουμε στο συνέδριο», το οποίο δήλωσε πως θα είναι «συνέδριο ριζικής ανασυγκρότησης, τομή για τη δομή και τη λειτουργία του κόμματος».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος φάνηκε να συμμερίζεται τις απόψεις που εξέφρασαν αρκετά μέλη της ΚΠΕ αναφερόμενος στα «παράπονα» των κομματικών οργανώσεων περί αγνόησής τους από τις κεντρικές πολιτικές λειτουργίες, στην άσχημη κατάσταση που αυτές βρίσκονται, αλλά και στη λειτουργία των τάσεων που «έχει φτάσει στα όριά της», καθώς «τον παραγοντισμό ως φαινόμενο διατασικό δεν τον πολεμήσαμε όσο θα έπρεπε».

Σε ό,τι αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ το χαρακτήρισε θετικό, υπεραμύνθηκε της συνεργασίας, ενώ απευθυνόμενος προφανώς στους «συμμάχους», δήλωσε με νόημα πως «κάναμε ό,τι μπορούσαμε και με το παραπάνω. Ουδέποτε άλλοτε έχει φερθεί έτσι μία συνιστώσα μιας ευρύτερης εκλογικής σύμπραξης που να έχει τη δεσπόζουσα θέση ή τις καλύτερες δυνατότητες», ενώ τη μη επίτευξη της πλουραλιστικής εκπροσώπησης στη Βουλή την απέδωσε στο ότι «το ενωτικό ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είχε τη δυναμική που φαινόταν».

Αναφορικά με το γενικότερο πολιτικό σκηνικό, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, μάλλον δημιούργησε παρά έλυσε απορίες δηλώνοντας πως «θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αποσαφηνιστούν τα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου» και αναφερόμενος με επιμονή στο ενδεχόμενο «να υπάρξει σύντομα μια σημαντική λαϊκή δυσαρέσκεια» και «αλλαγή πολιτικού κλίματος». Εντόπισε ακόμα αντίφαση στο γεγονός ότι «ένα συντηρητικό κόμμα βρίσκεται στην εξουσία, έχοντας δημιουργήσει προσδοκίες πιο κοινωνικής και πιο φιλολαϊκής πολιτικής», γεγονός που «δεν επιτρέπει μακροπρόθεσμες προβλέψεις»!

Ακόμη υπεραμύνθηκε του ευρωπαϊκού προσανατολισμού του ΣΥΝ, ενώ τηρώντας λεπτές ισορροπίες, δήλωσε πως η πολιτική πρόταση του κόμματός του «δεν μπορεί και δεν πρέπει να ετεροπροσδιορίζεται από μεθόδους αντιγραφής κεντροαριστερών μοντέλων που απέτυχαν», χωρίς ωστόσο να πάρει σαφή απόσταση ή να αναθεωρήσει διακηρυγμένες θέσεις του ΣΥΝ υπέρ της κεντροαριστεράς.

Κατά τα λοιπά, η Αννα Φιλίνη απέκρουσε τις εναντίον της κατηγορίες λόγω της άρνησής της να παραιτηθεί υπέρ του Γ. Μπανιά, λέγοντας: «Τι είμαι, σκουπίδι και έπρεπε να παραιτηθώ;». Ο Φ. Κουβέλης αναφέρθηκε στην ανάγκη «διαλόγου με την κοινωνία για τις υπαρκτές διαφορές με το ΚΚΕ». Ο Στ. Μπαγιώργος επισήμανε με θλίψη το στόχο του ΣΥΝ για ανατροπή των συσχετισμών εντός της Αριστεράς που δεν επιτεύχθηκε. Ενώ η Σ. Καραγιαννοπούλου έμεινε με την απορία πώς γίνεται «το ΚΚΕ με τον ξύλινο λόγο να επιβιώνει, αντίθετα με το ΣΥΝ που έχει αρεστό λόγο και μοντέρνες ιδέες»...

Στο μεταξύ, ο Δ. Σουλιώτης, μέλος της ΚΠΕ, με ανοιχτή του επιστολή προς το Σώμα τονίζει πως το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει την αποτυχία των επιλογών του ΣΥΝ, ο οποίος «ως συλλογική, δημοκρατική και ενιαία έστω πολιτική οντότητα δεν υπάρχει». Η επιστολή περιλαμβάνει σοβαρότατες καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, αλλά και για την ηγεσία του που στοχεύει στην πλήρη σοσιαλδημοκρατικοποίησή του. Τέλος, ο ίδιος δηλώνει πως δεν αποδέχεται τις αποφάσεις του προγραμματικού συνεδρίου το οποίο χαρακτηρίζει «νόθο», καταγγελία που τεκμηριώνουν τα στοιχεία που επικαλείται και πως θα παλέψει για συμμαχίες που να θεμελιώνονται σε σαφές πολιτικό πλαίσιο και θα εντάσσονται στη μεγάλη υπόθεση της κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας των δυνάμεων της αριστεράς συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ