Κυριακή 4 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ο γιατρός και ο δικτάτορας

«Υπάρχουν πολλές αναφορές στο δυτικό Τύπο ότι τρώτε ανθρώπινο κρέας. Και θυμάμαι σ' ένα λόγο σας που είπατε ότι έχετε πράγματι φάει», λέει στη σελίδα 276 ο ήρωας του βιβλίου στον πρόεδρο της Ουγκάντα Αμίν Νταντά, ο οποίος ξέσπασε σε γέλια. Ε, λοιπόν, δόκτωρ Νίκολας, ξέρει τι συμβαίνει με τον κανιβαλισμό; «Τι συμβαίνει;». «Απλά δεν μπορείς να τον αποδείξεις». «Γιατί;». «Γιατί κάθε αποδεικτικό στοιχείο... τρώγεται».

Διέθετε, άραγε, τόσο χιούμορ ο Ιντι Αμίν ή απλώς το επινόησε ο συγγραφέας του βιβλίου «Ο τελευταίος Βασιλιάς της Σκοτίας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πόλις».

Ο Giles Foden, ο οποίος τιμήθηκε με πολλά σημαντικά βραβεία για τούτο το τολμηρό, δεισδυτικό και εμπνευσμένο μυθιστόρημα, του οποίου ο κεντρικός του ήρωας, ο νεαρός Αγγλος γιατρός Νίκολας Γκάριν, αναγκάζεται να δεχτεί τη θέση του προσωπικού γιατρού του Αμίν. Εκτός όμως από την τρομακτική αλλά και γοητευτική προσωπικότητα του Αμίν μέσα στις σελίδες του κυριαρχεί η Αφρική. Η Αφρική με τις αντιφάσεις της, τις μυρωδιές της, τα χρώματά της, τη μαγεία της, την απίστευτη ομορφιά της, που κόβουν την ανάσα του Νίκολας Γκάριν που αφήνεται να βυθιστεί μέσα της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ