Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεθνής Εκθεση Παιδικού Βιβλίου

Η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα στην έκθεση στην Μπολόνια

Η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα στην 41η Διεθνή Εκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (14-17 Απρίλη). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρουσίαση, σε ολόκληρο τον κόσμο, εκδόσεων και εφαρμογής νέων τεχνολογιών στο χώρο του παιδικού και νεανικού βιβλίου. Περιλαμβάνει βιβλία παιδικής λογοτεχνίας, cd-Rom για παιδιά, εκπαιδευτικά βιβλία, εκθέσεις εικονογράφων και το διεθνώς αναγνωρισμένο «Βραβείο Παιδικού Βιβλίου» της Μπολόνια. Την ελληνική συμμετοχή διοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 96 έργα 32 Ελλήνων εικονογράφων, σε περίπτερο 310 τ.μ., μαζί με βιβλία στα οποία περιλαμβάνονται οι επιλεγμένες εικονογραφήσεις, υπό τον τίτλο «Ξυπόλυτες εικόνες». Το περίπτερο της ΠΟΕΒ είναι 100 τ.μ. και θα φιλοξενήσει περίπου 400 παιδικά και νεανικά βιβλία της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής, τα οποία προσέφεραν για το σκοπό αυτό Ελληνες εκδότες. Συμμετέχουν, επίσης, με δικά τους περίπτερα τρεις εκδοτικοί οίκοι. Προγραμματίζεται, επίσης, παρουσίαση Ελλήνων εικονογράφων, μέσω ατομικών ντοσιέ με έργα επιλογής τους και έντυπο υλικό προώθησης του ελληνικού βιβλίου. Επίσης, έχει φιλοτεχνηθεί, από τη βραβευμένη εικονογράφο Φωτεινή Στεφανίδη, αφίσα για την υποψηφιότητα για βραβείο παιδικής λογοτεχνίας «Andersen». Υποψήφια για το βραβείο «Andersen» είναι φέτος και η βραβευμένη συγγραφέας Αλκη Ζέη.

  • Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Χρήστος Ζαχόπουλος, όπως ανακοίνωσε χτες, συναντήθηκε με τον παραιτηθέντα διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Χρήστο Λάζο, ο οποίος, επί θητείας του, χειρίστηκε τα θέματα της ελληνικής εκπροσώπησης στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στο Τορίνο και την οργανωτική επιτροπή για την ελληνική έκθεση. Στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ επισημαίνεται ότι η οργανωτική επιτροπή «εισηγείται» ποιοι λογοτέχνες θα προσκληθούν για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην έκθεση και το ΔΣ του ΕΚΕΒΙ «αποφασίζει».

Ομως, καθώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η επιτροπή δεν είχε εισηγηθεί και το διοικητικό συμβούλιο δεν είχε αποφασίσει», ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ επικοινώνησε με την ποιήτρια Κική Δημουλά, προτείνοντάς της να συμμετάσχει στην έκθεση, εκείνη όμως «αδυνατούσε να συμμετάσχει». Ετσι, μετά από συζήτηση, καταλήχθηκε να προσκληθούν οι ποιητές Αικατερίνη Αγγελάκη-Ρουκ, Ρούλα Αλαβέρα, Νάσος Βαγενάς και Χάρης Βλαβιανός. Η σχετική πρόταση έγινε και στους ποιητές Μιχάλη Γκανά, Γιάννη Βαρβέρη και Θανάση Χατζόπουλο, αλλά «δεν την αποδέχτηκαν».

Στις μουσικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο ελληνικό περίπτερο θα συμμετάσχουν, εναλλάξ, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και η Ευανθία Ρεμπούτσικα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα «αζήτητα» το ελληνικό βιβλίο (2008-10-03 00:00:00.0)
Επίκεντρο η σχέση βιβλίου - ΜΜΕ (2007-04-17 00:00:00.0)
Ελληνικό βιβλίο στο εξωτερικό (2006-03-01 00:00:00.0)
Ελληνικό βιβλίο στο Παρίσι (2004-03-18 00:00:00.0)
Ελληνικό βιβλίο στην Τουρκία (2002-12-11 00:00:00.0)
Αχνές ελπίδες της ελληνικής λογοτεχνίας (2000-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ