Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Η εξέγερση συνεχίζεται

Κατοχικοί στρατιώτες μεταφέρουν νεκρό συνάδελφό τους

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες μεταφέρουν νεκρό συνάδελφό τους
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΝΑΤΖΑΦ.-

Εξέγερσης συνέχεια σε όλο, σχεδόν, το Ιράκ. Οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να πείσουν ότι ελέγχουν την κατάσταση, αλλά ζητούν ενισχύσεις. Από την πλευρά τους, μια σειρά κυβερνήσεων αποσύρουν τους πολίτες τους από το Ιράκ μετά από το κύμα απαγωγών, ενώ αμήχανα και μάλλον με αγωνία οι κυβερνήσεις που διατηρούν στρατεύματα στη χώρα επιμένουν στην, εκεί, παραμονή τους.

Συνεχίζεται η πολιορκία

Αμερικανικά μαχητικά σφυροκοπούσαν, χθες το βράδυ, συνοικίες της Φαλούτζα, ενώ σημειώνονταν και σποραδικές συγκρούσεις, παρά το γεγονός ότι η εκεχειρία, που αποφασίστηκε τη Δευτέρα, επρόκειτο να συνεχιστεί μέχρι χθες βράδυ. Τα αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν στην περίμετρο της πόλης. Αρκετοί άμαχοι αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας. Εντούτοις, οι κατοχικές δυνάμεις δήλωναν ότι «αν και επιθυμούν την εξεύρεση ήρεμης λύσης, δε διαπραγματεύονται, προς το παρόν, τίποτε με τους τρομοκράτες».

Η εικόνα για την, εντός, κατάσταση παραμένει αρκετά συγκεχυμένη. Σύμφωνα με τα νοσοκομεία της πόλης, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 600 και οι τραυματίες τους 1.250, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται πολλοί άμαχοι. Τη Δευτέρα, τα δύο γήπεδα της πόλης μετατράπηκαν σε ομαδικούς τάφους. Ο Αμερικανός αξιωματικός Μαρκ Κίμιτ ανακοίνωσε, χθες, το θάνατο ενός ακόμη πεζοναύτη στην περιοχή και τον τραυματισμό άλλων 7. Επιβεβαίωσε, επίσης, τη συντριβή ενός ελικοπτέρου και την αναγκαστική προσγείωση ενός δεύτερου, ανάμεσα στη Φαλούτζα και στο Αμπού Γράιμπ, όπου τραυματίστηκαν 3 Αμερικανοί.

Συντρίμμια ενός ελικοπτέρου έξω από τη Φαλούτζα

Associated Press

Συντρίμμια ενός ελικοπτέρου έξω από τη Φαλούτζα
Ο Κίμιτ, πάντως, επέμεινε κυνικά ότι τα πλήγματα στην πόλη είναι «ακριβείας» και ότι «συλλογική τιμωρία στους κατοίκους επιβάλλουν οι τρομοκράτες που βρίσκονται σε αυτήν». Αργά χθες, αμερικανικές πηγές υποστήριζαν ότι, με βάση εκτιμήσεις τους, στην πόλη βρίσκεται το καταζητούμενο στέλεχος της «αλ Κάιντα», Ζαρκάουι, χωρίς, φυσικά, να προσκομίσουν καμία σχετική απόδειξη.

Το σιιτικό «μέτωπο»

Στον έλεγχο της ιρακινής αστυνομίας πέρασε, χθες, η Νατζάφ, μετά από διαπραγματεύσεις με τους ενόπλους οπαδούς του Μουκτάντα Σαντρ, με τη διαμεσολάβηση, πάλι, θρησκευτικών ηγετών και μελών του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου. Στην περίμετρο της πόλης έχουν αναπτυχθεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, και ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων Ρικάρντο Σάντσες δήλωνε ότι «θα γίνουν επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση των τελευταίων τρομοκρατών». Ο Σάντσες κατέστησε σαφές ότι στόχος είναι να σκοτωθεί ή να συλληφθεί ο Σαντρ.

Ο σιίτης ηγέτης, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Μανάρ» της λιβανικής «Χεζμπολάχ», τόνισε ότι δεν πρόκειται να δώσει εντολή στους οπαδούς του να αφοπλιστούν και ότι ο ίδιος προτιμά να θυσιαστεί για τον απελευθερωτικό αγώνα. Καλεί τους Ιρακινούς να συνεχίσουν μέχρι να αποτινάξουν την κατοχή. Πάντως, ουδείς, χθες, γνώριζε με ακρίβεια πού βρίσκεται ο Σαντρ.

Ενισχύσεις...

Τραυματισμένος των κατοχικών δυνάμεων

Associated Press

Τραυματισμένος των κατοχικών δυνάμεων
Αν και οι μάχες στο σιιτικό προάστιο Σαντρ Σίτι έχουν καταλαγιάσει, η ιρακινή πρωτεύουσα και η περιφέρειά της κάθε άλλο παρά ήρεμες είναι. Στη Βαγδάτη, 2 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις, μόνο χθες, όπως και 2 Ιρακινοί αστυνομικοί.

Οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν άλλον ένα στενό συνεργάτη του Μουκτάντα Σαντρ, τον οποίο απελευθέρωσαν λίγο αργότερα. Αμερικανικό κομβόι με κατεύθυνση τη Βαγδάτη έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί άλλος 1 Αμερικανός. Συνολικά, από την 1η Απρίλη, με βάση τα στοιχεία Αμερικανών διοικητών, έχουν σκοτωθεί 78 στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων, αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, δεκαπλάσιος είναι ο αριθμός των νεκρών Ιρακινών.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Αμερικανικής διοίκησης στον Κόλπο, Τζον Αμπιζάιντ, επιβεβαίωσε ότι έχει ζητηθεί η αποστολή ενισχύσεων (2 ταξιαρχιών - 10.000), ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητηθεί από πρώην αξιωματικούς του στρατού του Σαντάμ να επανέλθουν στις θέσεις τους, καθώς υπάρχουν πολλά φαινόμενα άρνησης των «νέων» σωμάτων ασφαλείας να πολεμήσουν κατά Ιρακινών. Συγκεκριμένα, πληροφορίες θέλουν ένα τάγμα του νέου ιρακινού στρατού να αρνήθηκε να πολιορκήσει τη Φαλούτζα και Ιρακινούς αστυνομικούς, στο Σαντρ Σίτι, να έστρεψαν τα όπλα τους κατά των Αμερικανών.

Επικρίσεις και απαγωγές

«Ο Μπρέμερ έχει λάβει επικίνδυνες αποφάσεις, ακολουθεί λανθασμένη τακτική, υποδαυλίζει φυλετικές εντάσεις και δε δέχεται καμία συμβουλή», κατήγγειλε, χθες, εκφράζοντας ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του ο Νάσερ Τσαντέρτσι, μέλος του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου. Τις απόψεις του φαίνεται ότι συμμερίζονται και άλλοι.

Στο στόχαστρο επικρίσεων έχουν βρεθεί η κατοχική διοίκηση και η Ουάσιγκτον και διεθνώς. Σειρά κυβερνήσεων, όπως Μόσχα και Παρίσι, αλλά και αραβικές ηγεσίες, βρήκαν ευκαιρία να επαναφέρουν το ζήτημα του τερματισμού της κατοχής και της μετατόπισης του βάρους της ευθύνης της εξουσίας στο Ιράκ. Καταλυτικό ρόλο για την κλιμάκωση των επικρίσεων έχουν διαδραματίσει οι αλλεπάλληλες απαγωγές, με αίτημα την αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων.

Η κατοχική διοίκηση εκτιμά ότι οι όμηροι είναι, μάλλον, 40 από 12 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται 4 Ιταλοί, 2 Αμερικανοί στρατιώτες και 7 Αμερικανοί εργαζόμενοι σε εταιρία ασφαλείας, 4 Ιταλοί υπάλληλοι, επίσης, ασφαλείας, 3 Τσέχοι δημοσιογράφοι, 2 Ισραηλινοί Αραβες, 1 Καναδός και οι 3 Ιάπωνες, των οποίων η τύχη αγνοείται από την περασμένη βδομάδα. Τα τελευταία 24ωρα, απήχθησαν και αφέθηκαν μετά από λίγες ώρες ελεύθεροι, 7 Κινέζοι και 9 Ρώσοι εργαζόμενοι σε εταιρία ανοικοδόμησης ενεργειακών σταθμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού τους ζητήθηκε συγνώμη, καθώς οι χώρες τους δε συμμετέχουν στην κατοχή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε στην εκδοχή των «λίγων συμμοριών» και της «βελτίωσης της κατάστασης». Γαλλία, Ρωσία, Πορτογαλία κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Ιράκ, με τη δεύτερη να προσφέρεται να βοηθήσει στην αποχώρηση και των εργαζομένων διαφόρων εταιριών, οι οποίες, επίσης, αποχωρούν από τη χώρα, επικρίνοντας τις κατοχικές δυνάμεις για την αδυναμία παροχής ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ