Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχείς συγκρούσεις

Η νέα φάση πολέμου που «υπόσχονται» οι Αμερικανοί όσο και οι Ταλιμπάν θα έχει τα συνήθη θύματα...

Associated Press

Η νέα φάση πολέμου που «υπόσχονται» οι Αμερικανοί όσο και οι Ταλιμπάν θα έχει τα συνήθη θύματα...
ΚΑΜΠΟΥΛ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ανδρες των Ταλιμπάν σκότωσαν τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της επαρχίας Ορουζγκάν, Αχμαντουλάχ, στο κεντρικό τμήμα του Αφγανιστάν, ενώ υποστήριξαν ότι «κατέλαβαν» τρεις περιοχές κοντά στο Πακιστάν. Σύμφωνα με τον Αμπντούλ Λατίφ Χακίμι, εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, η εκτέλεση του κυβερνητικού αξιωματούχου και των σωματοφυλάκων του έγινε μετά από την απαγωγή και την ανάκρισή τους. «Τον σκοτώσαμε αφού ο ίδιος και οι σωματοφύλακές του αρνήθηκαν να συνεργαστούν», είπε ο Χακίμι. Επισήμως η κυβέρνηση Καρζάι στην Καμπούλ δεν έκανε σχόλια, ωστόσο μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς» αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι είχε σημειωθεί η απαγωγή. Ο Χακίμι υποστήριξε πως τρεις περιοχές της επαρχίας Πάκτικα «ελέγχονται» από τους Ταλιμπάν, πράγμα που διέψευσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, και απείλησε με νέες, «μεγάλης κλίμακας» επιχειρήσεις εναντίον κυρίως αξιωματούχων του Καρζάι «σε ολόκληρη τη χώρα».

Σύμφωνα με το CNN, και οι Αμερικανοί εντείνουν τις προετοιμασίες τους για τις «μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις» στο Αφγανιστάν, που είχαν προαναγγείλει από τα τέλη του 2003, με 2.000 επιπλέον πεζοναύτες να φθάνουν σταδιακά στην περιοχή -περιλαμβανομένης μιας μονάδας που «είχε να δει ενεργό δράση από την εποχή του Βιετνάμ».

Επίσης, η ISAF ανακοίνωσε ότι άνδρες της συνέλαβαν, σε επιχείρηση στην Καμπούλ, έναν «κοντινό συνεργάτη» του αλλοτινού εγκάρδιου συμμάχου των Αμερικανών και πρώην «πρωθυπουργού» των μουτζαχεντίν Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, ο οποίος θεωρείται «σύμμαχος των Ταλιμπάν».

Στο μεταξύ, στο πολιτικό σκηνικό του Πακιστάν τα πράγματα όδευαν προς νέα πόλωση, μετά τη συνέντευξη του στρατηγού-«προέδρου» Μουσάραφ, στην οποία δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα τιμήσει την υπόσχεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο τέλος του 2004. Στη συνέντευξη, που έδωσε στο BBC, ο Περβέζ Μουσάραφ δεν απάντησε σε επανειλημμένες σχετικές ερωτήσεις, πράγμα που οι ισλαμιστές, οι οποίοι τον έχουν στηρίξει σε ορισμένες πολύ κρίσιμες περιστάσεις, εκλαμβάνουν ως νέα «πρόκληση» από μέρους του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ