Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Εισαγγελική έρευνα για... ύποπτες συμβάσεις

Εισαγγελική έρευνα για τη νομιμότητα συμβάσεων που έχει υπογράψει η Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» και το υπουργείο Ανάπτυξης με επιχειρήσεις για προμήθειες ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου.

Οι επίμαχες συμβάσεις αφορούν την προμήθεια μηχανημάτων ασφάλειας για τους αγώνες, την ενοικίαση από την «Αθήνα 2004» αυτοκινήτων της εταιρίας «Χιουντάι» (σ.σ. έχει ανακηρυχτεί χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων) και την προμήθεια της δάδας με την οποία ήδη κάνει το γύρο του κόσμου η Ολυμπιακή Φλόγα.

Την έρευνα για την προμήθεια των μηχανημάτων ασφαλείας θα κάνει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνά Θεοδωροπούλου, που θα εξετάσει τη βασιμότητα των ισχυρισμών της εφημερίδας «Αυριανή», που υποστηρίζει ότι υπάρχει σκάνδαλο 5 δισ. δρχ. στην αγορά μηχανημάτων ανίχνευσης μετάλλων.

Η εφημερίδα επικαλείται επιστολή που εστάλη στους υπουργός Δημόσιας Τάξης και Ανάπτυξης από τις εταιρίες «Garet», «Gilardoni» «Metrorex» και «Rapiscan», που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή τέτοιων μηχανημάτων. Οι εν λόγω εταιρίες υποστηρίζουν ότι τους διαγωνισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης μονοπωλεί η εταιρία «ΠΡΩΤΟΝ ΑΕ», που κερδίζει τους διαγωνισμούς παρά το ότι οι προσφορές της είναι υψηλότερες από τις άλλες.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Επαμεινώνδας Δρακατσέλης θα διερευνήσει κατ' αρχήν τη νομιμότητα του προσυμφώνου μεταξύ της «Αθήνα 2004» και της «Χιουντάι» για την ενοικίαση 800 ΙΧ αυτοκινήτων προς 400.000 ευρώ το μήνα. Η εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» υποστηρίζει ότι το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό και πως με το ίδιο ποσό θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί τα αυτοκίνητα. Ο ίδιος εισαγγελέας θα διερευνήσει και το κόστος αλλά και την ποιότητα της δάδας, μετά από σχόλιο της εφημερίδας «Εθνος».

Το Γραφείο Τύπου της «Αθήνα 2004» με αφορμή την εντολή προκαταρκτικής εξέτασης από την εισαγγελία με ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η "Αθήνα 2004" τηρεί απαρέγκλιτα όλες τις νόμιμες διαδικασίες κατά τη διεξαγωγή διαγωνισμών προμηθειών, διαθέτει δε τριπλό σύστημα προληπτικού και κατασταλτικού ελέγχου. Στις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεται η εντολή προκαταρκτικής εξέτασης δεν υπάρχει κάτι που να αντιβαίνει αυτή την πάγια αρχή της Οργανωτικής Επιτροπής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ