Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτρα για να μην επαναληφθεί η τραγωδία

Ψήφισμα - αίτημα των γονιών των 21 θυμάτων στο δυστύχημα των Τεμπών

Η πλάκα που τοποθετήθηκε στον τόπο του δυστυχήματος

ICON

Η πλάκα που τοποθετήθηκε στον τόπο του δυστυχήματος
Αμεση απάντηση στα ερωτήματα που εκκρεμούν ένα χρόνο μετά το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή των παιδιών τους στα Τέμπη, αλλά και την καταδίκη όλων των υπευθύνων, ζητάνε με ψήφισμά τους οι γονείς των 21 μαθητών - θυμάτων της τραγωδίας. Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα που υπογράφουν τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων Αποστόλου Παύλου και Αντιγονιδών του Νομού Ημαθίας αναφέρει πως:

«Σαν γονείς ζητούμε:

  • Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση όλων των πτυχών του τραγικού δυστυχήματος και την απόδοση των ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους, που έχουν την ευθύνη σε αυτό το τραγικό γεγονός.
  • Πιστή εφαρμογή του νόμου, ρητά και κατηγορηματικά και χωρίς εξαιρέσεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών τα Σαββατοκύριακα.
  • Να γίνεται αυστηρός και συστηματικός έλεγχος της κυκλοφορίας και τον υπόλοιπο χρόνο.
  • Να γίνεται αυστηρός και συστηματικός έλεγχος όλων των υπέρβαρων οχημάτων, με επιβολή μεγάλων διοικητικών προστίμων στους παραβάτες (οδηγούς και εργοστάσια) και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Να γίνεται υπεύθυνος και ουσιαστικός τεχνικός έλεγχος σε όλα τα φορτηγά και σε όλα τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές και πολίτες.
  • Να τιμωρούνται αυστηρά (σε βαθμό κακουργήματος) με αναδρομική ισχύ και χωρίς το δικαίωμα παραγραφής του αδικήματος, οι διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν ελλιπείς ελέγχους με πιθανά ανταλλάγματα.
  • Να αναδειχτούν και να τιμωρηθούν το ταχύτερο όλοι οι υπεύθυνοι, για παραδειγματισμό των υπολοίπων, που έχουν τάσεις εγκληματικών παραλείψεων και παραβάσεων».
Εντολή χωρίς αντίκρισμα

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης έστειλε εντολή προς τις Νομαρχιακές Διοικήσεις, με την οποία ζητά να διενεργούν τα Μεικτά Κλιμάκια, τουλάχιστον, έναν έκτακτο οδικό έλεγχο σε κάθε σχολική εκδρομή.

Η χτεσινή εντολή - εγκύκλιος, που μόνο ως τραγική ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί, είναι χωρίς κανένα αντίκρισμα, καθώς είναι γνωστό ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει τη δυνατότητα, τα εφόδια, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό για τη διενέργεια τέτοιων ελέγχων στους δρόμους. Αλλά κι αν ακόμα οι νομαρχίες είχαν τη δυνατότητα οδικών ελέγχων, η οδική ασφάλεια γενικότερα είναι σύνθετο πρόβλημα και η αντιμετώπισή του απαιτεί τη λήψη δέσμης μέτρων και όχι αποσπασματικών και αναποτελεσματικών κινήσεων.

Οπως δήλωσε ο υπουργός, με τη συμβολή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αλλά και τη συνεργασία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, η εφαρμογή του μέτρου μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Προτάσεις της ΟΛΜΕ

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των σχολικών εκδρομών, με έμφαση στην ασφάλεια μεταφοράς και διαμονής των μαθητών, αλλά και αναπροσανατολισμό του περιεχομένου τους, προτείνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με θύματα μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι πρέπει να εξεταστεί η υποχρέωση της εξασφάλισης του δεύτερου οδηγού ανά λεωφορείο και να γίνονται τακτικοί και προσεκτικοί έλεγχοι στα οχήματα. Επίσης θεωρεί αναγκαίο «να ληφθούν μέτρα που θα προστατέψουν τους μαθητές από την εκμετάλλευση ορισμένων ταξιδιωτικών πρακτορείων, κέντρων "ψυχαγωγίας"». Ταυτόχρονα, ζητά να τροποποιηθεί η σημερινή αναλογία συνοδών εκπαιδευτικών ανά μαθητή από 1/40 σε 1/10.

Ως φόρο τιμής στη μνήμη των μαθητών που χάθηκαν στα Τέμπη, η Ομοσπονδία των καθηγητών διοργανώνει στις 13 Μάη πανελλαδική αιμοδοσία καθηγητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ