Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΕ
«Χαιρετίσματα» στους ξεκληρισμένους

Ο Φρ. Φίσλερ ξεκαθάρισε ωμά και κυνικά ότι οι προσχεδιασμένες αντιαγροτικές αποφάσεις για βαμβάκι, καπνό και λάδι θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα

Να χρυσώσει το χάπι του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών προσπάθησε χτες ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Φρ. Φίσλερ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους Ελληνες δημοσιογράφους με θέμα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση των καθεστώτων στήριξης των μεσογειακών προϊόντων.

Ο Φρ. Φίσλερ αφού έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη σύγχυση» που προκαλείται στους γεωργούς σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής, προσπάθησε με λεκτικούς ακροβατισμούς να υπεραμυνθεί των αρνητικότατων προτάσεων της Επιτροπής και να τις παρουσιάσει ούτε λίγο ούτε πολύ ως προσπάθεια ενίσχυσης των παραγωγών! Ο Αυστριακός Επίτροπος έφτασε σε σημείο να χαρακτηρίσει ως «λανθασμένο ισχυρισμό» την απώλεια 113 εκατομμυρίων ευρώ για τα μεσογειακά προϊόντα, υποστηρίζοντας ότι το ποσό αυτό είναι αποτέλεσμα «μη δεσμευτικών λογιστικών προβλέψεων». Η υποκρισία, δηλαδή σε όλο της το μεγαλείο, αφού αυτή ακριβώς η απώλεια κονδυλίων, την οποία ο Φρ. Φίσλερ χαρακτηρίζει ως «λανθασμένο ισχυρισμό», προέρχεται από το επίσημο Δημοσιονομικό Δελτίο (σελ.53) που επισυνάπτεται μαζί με τις προτάσεις της Επιτροπής για τα μεσογειακά προϊόντα, δηλαδή τις δικές του προτάσεις.

Πάντως ο Φρ. Φίσλερ, είπε και μία αλήθεια: Οτι δηλαδή η έκθεση της Επιτροπής για τα μεσογειακά, στηρίχτηκε στις δημοσιονομικές προοπτικές οι οποίες τέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτώβρη του 2002, τότε δηλαδή που τα κράτη - μέλη (και η ελληνική κυβέρνηση) συμφώνησαν, τα κονδύλια που δίνονται για το γεωργικό τομέα των 15 κρατών μελών να δίνονται για τα 25 κράτη - μέλη που θα προκύψουν μετά τη διεύρυνση, με μία ελάχιστη προσαύξηση 1% κάθε χρόνο μέχρι το 2013. Μιλώντας συγκεκριμένα για το βαμβάκι, ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι η μείωση της καλλιέργειας, αφού έτσι επιτάσσουν οι... ανάγκες του περιβάλλοντος. Δηλαδή, με απλά λόγια, έτσι επιτάσσουν οι ανάγκες των πολυεθνικών και τα παζάρια της ΕΕ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Αναφερόμενος στον τομέα του καπνού, ο Φρ. Φίσλερ, συνέχισε το υποκριτικό τροπάρι του λέγοντας πως «ο τομέας βρίσκεται σε μακροπρόθεσμη πτωτική πορεία» κι από κοντά πρόσθεσε άλλο ένα ψευτοεπιχείρημα. Δηλαδή ότι «ασκούνται πιέσεις για την κατάργηση όλων των ενισχύσεων που συνδέονται με το προϊόν». Ο Επίτροπος, καταλήγοντας, χαρακτήρισε σχεδόν... τυχερούς τους καπνοκαλλιεργητές για την πλήρη αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή, αναφέροντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι στο μέλλον οι συνθήκες μπορεί να γίνουν ακόμη πιο δυσχερείς για την καπνοκαλλιέργεια εξαιτίας της έντασης της αντικαπνιστικής εκστρατείας.

Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο Φρ. Φίσλερ είχε συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Τσιτουρίδη, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο Σ. Τσιτουρίδης υποστήριξε ότι «οι υπό συζήτηση προτάσεις, βρίσκονται σε δυσαρμονία με το πνεύμα και τις αρχές των αποφάσεων που ελήφθησαν για τα προϊόντα που αναθεωρήθηκαν τον Ιούνιο του 2003», υποστηρίζοντας έτσι στην ουσία, την καταστροφική, από κάθε άποψη, ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Οπως φαίνεται ο Ελληνας υπουργός θα είναι απόλυτα ικανοποιημένος αν καταφέρει να αποσπάσει μερικές επιμέρους τροποποιήσεις των αρχικών προτάσεων, που σε καμία περίπτωση βέβαια δε θα αλλάζουν την ουσία και τους στόχους της αναθεώρησης, οι οποίες ωστόσο θα είναι αρκετές στον ίδιο και την κυβέρνηση της ΝΔ να κερδίσουν μερικά «μπόνους» στο εσωτερικό επικοινωνιακό τους παιχνίδι. Οσο για αναφορές του τύπου ότι υπάρχουν σημεία στις υπό συζήτηση προτάσεις που δημιουργούν δυσμενή μεταχείριση για τα μεσογειακά προϊόντα και τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τη χώρα μας, όπως έκανε χτες ο Τσιτουρίδης, γίνεται εμφανές πως πρόκειται για «άσφαιρα πυρά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ