Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΤΡΟΦΟΙ
Κυβερνητική έμφαση... στις εντυπώσεις

Για άλλη μια χρονιά οι παραγωγοί θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα συνυπευθυνότητας στην ΕΕ

Να δημιουργήσει εντυπώσεις για γρηγορότερη καταβολή των ενισχύσεων στους βουτρόφους, σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση, έσπευσε χτες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αλ. Κοντός.

Ετσι ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή καταβολής των πριμοδοτήσεων των βοειδών για το έτος 2003, μέχρι τέλος Απρίλη. Βέβαια, αν αυτό δε γίνει μέχρι τέλος Απρίλη, δεν πειράζει, δε θα φταίει ο υφυπουργός που το ανακοίνωσε, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες... Να σημειωθεί ότι η πληρωμή των πριμοδοτήσεων στα βοειδή πρέπει να γίνει μέχρι τέλος Ιούνη, με βάση και το σχετικό κοινοτικό κανονισμό. Συμπεραίνεται λοιπόν, πως μέχρι τέλος Ιούνη θα έχει καταβληθεί ολόκληρο το πριμ για τα 138.005 δικαιώματα θηλαζουσών αγελάδων κι όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση το 80% του ειδικού πριμ (προκαταβολή) για τα αρσενικά μοσχάρια και τις δαμαλίδες. Οπως επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο τέλος Ιούνη θα γίνει η εκκαθάριση και τότε θα φανεί αν θα υπάρξει και εξόφληση από το ειδικό πριμ για τα αρσενικά μοσχάρια και τις δαμαλίδες.

Αυτό πάντως που φαίνεται για άλλη μια χρονιά είναι ότι θα ξαναπέσει πρόστιμο συνυπευθυνότητας, λόγω υπέρβασης του ορίου των 143.134 αρσενικών μοσχαριών και δεν αποκλείεται να γίνει το ίδιο και για τις δαμαλίδες (το όριο είναι 34.600). Για παράδειγμα, πέρσι υπήρξε υπέρβαση του «πλαφόν» των αρσενικών μοσχαριών, η οποία τελικά εμφανίστηκε να είναι 11% και οι βουτρόφοι υπέστησαν μείωση του ειδικού πριμ. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως ενώ η Ελλάδα είναι ελειμματικότατη σε βόειο κρέας, οι Ελληνες βουτρόφοι πληρώνουν και πρόστιμα συνυπευθυνότητας γιατί οι αγελάδες τους γέννησαν περισσότερα αρσενικά μοσχάρια από τα «πλαφόν» της Ευρωπαϊκής Ενωσης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ