Κυριακή 25 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Αλλεργίες...

Motion Team

Ανοιξη, φως, ήλιος, καλοκαιρία και... αλλεργίες. Η συνάδελφος Χαρά Κατσούλη μιλά (σήμερα και την άλλη Κυριακή) για την «επιδημία» του 21ου αιώνα. Για τις αλλεργίες που ταλαιπωρούν χιλιάδες ενήλικες αλλά και μικρά παιδιά.

«Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(ΠΟΥ), μετά από έρευνες που γίνονται σε ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες, που σημειώνονται υψηλά ποσοστά κρουσμάτων. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, αν δε ληφθούν μέτρα άμεσης καταπολέμησης της εξάπλωσης των αλλεργιών μέχρι το 2015, θα υποφέρει από αλλεργίες ο μισός πληθυσμός των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών.

Καταρχήν να δώσουμε τον ορισμό, τι είναι αλλεργία: Είναι η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός, αντιδρά έντονα σε συνθήκες περιβάλλοντος, όπως είναι η έκθεση στη γύρη και τη σκόνη, αντίδραση κατά την οποία συμμετέχει στο σύνολό του ο οργανισμός μας και όχι μεμονωμένα κάποιο όργανο του σώματός μας, πχ τα μάτια ή ή μύτη.

Οι αλλεργίες, διακρίνονται σε:

  • δερματικές, όπως εξάνθημα, έκζεμα.
  • αναπνευστικές,εκδηλώνεται κυρίως με αλλεργική ρινίτιδα, δηλαδή, επίμονο φτέρνισμα, φαγούρα στη μύτη, επίμονη καταρροή, βουλωμένη μύτη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • άσθμα, επίμονος βήχας και σφύριγμα αναπνοής, δύσπνοια, βάρος στο στήθος.
  • κνίδωση, με μεγάλα εξανθήματα στο δέρμα.
  • αναφυλαξία,συνδυασμός όλων των παραπάνω κρουσμάτων.

Κύρια αιτία εξάπλωσης των αλλεργιών, μεταξύ άλλων, είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος, το άγχος, η αυξημένη συγκέντρωση αλλεργιογόνων στις κατασκευές, στα υλικά οικοδομών, σε κλινοσκεπάσματα, στα σωματίδια που αιωρούνται στις πόλεις και ιδιαίτερα εκεί που υπάρχουν σε εξέλιξη μεγάλα κατασκευαστικά έργα, όπως πχ τα έργα που γίνονται στην Αθήνα για την Ολυμπιάδα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση αλλεργιών, όπως είναι οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση αλλεργιών καταγράφεται πλέον σε παιδιά, παρά σε ενήλικες, σε ποσοστό ένα στα πέντε, γεγονός που προδιαθέτει τη μελλοντική πορεία της διάστασης του προβλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ