Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ανθός» της μεγάλης οθόνης

Η νέα ταινία του Σταμάτη Τσαρουχά «Ο Ανθός της Λίμνης» ξεκινά σήμερα το ταξίδι της στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ταινία, η οποία ξάφνιασε κοινό (ειδικά τη νεολαία) και κριτικούς στο πρόσφατο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τόσο με την καλλιτεχνική και τεχνική της αρτιότητα, με τη σημασία της θεματολογίας της, αλλά και με την ευαισθησία και την απλότητά της.

Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται στην Καστοριά του 1897 (επί οθωμανικής κυριαρχίας), παρακολουθώντας την ενηλικίωση ενός εφήβου, κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο ταραγμένες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Αφορά δε, στη διαχρονική «άνθηση» των νέων ανθρώπων που βιώνουν το πέρασμα από μια εποχή που τελειώνει, σε μια καινούρια που θα γεννηθεί, επιθυμώντας, βεβαίως, την ενεργό συμμετοχή τους στην αλλαγή.

Εντυπωσιακή είναι η πιστότητα της αναβίωσης της εποχής, χάρη στο έργο της σκηνογράφου - ενδυματολόγου Ιουλίας Σταυρίδου, η οποία έστησε έναν ολόκληρο οικισμό της εποχής εκείνης, χτισμένο εξ ολοκλήρου από παλιά υλικά. Τα κοστούμια είναι επίσης αυθεντικά και παραχωρήθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής. Ο φωτογράφος της ταινίας, ο Κωστής Γκίκας, αξιοποιεί στο έπακρο τη μοναδική ομορφιά των παραλίμνιων χωριών της Καστοριάς. Παίζουν οι: Ακης Μαχαίρας, Λάκης Κομνηνός, Βαγγέλης Μουρίκης, Εύρη Σωφρονιάδου, Κατερίνα Μουτσάτσου και Γιάννης Κάσδαγλης. Τη μουσική της ταινίας (εκτελεσμένη με παραδοσιακά όργανα) υπογράφει ο συνθέτης Χρήστος Τσιαμούλης. Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ ΑΕ, της ΚΙΝΟ ΑΕ. Η ταινία προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες «Ελλη», «Αφαία» (Καλλιθέα) και «Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη. Διανομή, «Νιου Σταρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ