Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ευρω-ασιατική συνεργασία για το βιβλίο

Εκδοση της ΠΟΕΒ -«οδηγός» για το Ελληνικό Παιδικό Βιβλίο
Εκδοση της ΠΟΕΒ -«οδηγός» για το Ελληνικό Παιδικό Βιβλίο
Τη διακίνηση των πνευματικών δικαιωμάτων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, σχετικά με τις εκδόσεις βιβλίου, αφορούσε η συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε από 27 - 31 Μάρτη στο Πεκίνο και οργανώθηκε από το Διεθνή Οργανισμό για θέματα Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης (ΑSEF).

Στη συνδιάσκεψη μετείχαν και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), ο πρόεδρος Γιώργος Δαρδανός και η νομική σύμβουλος Ελλη Φιλιπποπούλου, δεδομένου ότι η συνεργασία μεταξύ Ασιατών και Ευρωπαίων εκδοτών είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβρη του 1999 στη Διεθνή Εκθεση της Φραγκφούρτης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η αναζήτηση τρόπων, ώστε να διευκολυνθούν οι μικροί και μεσαίοι εκδότες στην προώθηση πνευματικών δικαιωμάτων στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας, να ενθαρρυνθεί η μετάφραση βιβλίων, καθώς και οι επαφές μεταξύ εκδοτών και πρακτόρων πνευματικών δικαιωμάτων από τις δύο ηπείρους. Σημειώνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ Ασίας και Αμερικής - Ευρώπης ήταν τεταμένες σ' αυτόν τον τομέα, λόγω των πολλών φαινομένων κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και πειρατικών εκδόσεων στα ασιατικά κράτη. Σήμερα αρκετά από αυτά τα κράτη έχουν υπογράψει τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις, ωστόσο παραμένει άλυτο το μεγάλο πρόβλημα των πρακτόρων και των εμπλοκών τους με τις κυβερνήσεις από τις οποίες και ελέγχονται. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι μετέφεραν την εμπειρία από τη χρήση της πληροφορικής σε αυτόν τον τομέα, ενώ συμφώνησαν ότι θα βοηθούσε εξαιρετικά την αγορά δικαιωμάτων η αποστολή εκπροσώπων εκδοτικών οίκων ή κρατών στις ασιατικές χώρες.

Επίσης, σημειώθηκε ότι η ανταλλαγή εμπειριών κρίνεται απαραίτητη, αφού η ασιατική αγορά κατακλύζεται σήμερα από αμερικάνικα προϊόντα και το βιβλίο δε φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση. Από την άλλη πλευρά, οι εκδότες στα ασιατικά κράτη, με πρώτη την Κίνα, επιθυμούν να προωθήσουν εκδόσεις τους στην Ευρώπη. Ηδη, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα ελληνικά βιβλία, δεδομένης της δυνατότητας επιδότησης της μετάφρασης από το ελληνικό ΥΠΠΟ, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου στη Φραγκφούρτη το 2001, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ