Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στη «μάχη» των συμβάσεων!

Τρεις διμερείς συμβάσεις έχουν υπογραφεί ήδη, ενώ  κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε διάφορα εργοτάξια

Τη «μάχη» για την υπογραφή ικανοποιητικών διμερών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τις τεχνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα διάφορα εργοτάξια, δίνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας με τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς. Ηδη, μετρούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, με την υπογραφή τριών διμερών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις, ενώ σε κινητοποιήσεις προχωρούν σε άλλους χώρους, μετά την άρνηση ή τη σκόπιμη κωλυσιεργία από πλευράς των αντίστοιχων τεχνικών εταιριών για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ουσιαστικές είναι οι αυξήσεις που προβλέπονται στη διμερή σύμβαση, που υπογράφτηκε με την εταιρία «ΧΟΧΤΙΦ». Ειδικότερα, θα δοθεί αναδρομικά, από 1η Γενάρη 2000, στους οικοδόμους με ημερομίσθιο μέχρι 15.900 δρχ. και μισθό μέχρι 350.000 δρχ. ποσοστό αύξησης 4,5%. Στους οικοδόμους με ημερομίσθιο πάνω από 15.900 δρχ. και μισθό από 350.000 μέχρι 500.000 δρχ. ποσοστό 3,25%, ενώ στους εργαζόμενους με μισθούς πάνω από 500.000 δρχ., αύξηση 2%. Την 1η Μάη θα δοθεί σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες πρόσθετη αύξηση 2%. Επίσης συμφωνήθηκε ότι στις περιπτώσεις που η θερμοκρασία είναι πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου ή κάτω των 3 βαθμών, να σταματούν οι εργασίες και να καταβάλλεται το μεροκάματο, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει αύξηση των αποζημιώσεων.

Ποσοστό αύξησης 7%, αναδρομικά από 1η Γενάρη, προβλέπει η σύμβαση με την κοινοπραξία «Αττική Οδός», ενώ το κατώτατο καθαρό ημερομίσθιο ορίζεται στις 10.000 δρχ. Η εταιρία αποδέχτηκε τα θεσμικά αιτήματα που είχε θέσει το Συνδικάτο, ενώ αναλαμβάνει ρητά «την ευθύνη να διορθώσει όλες τις ελλείψεις, που υπάρχουν όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

Στη σύμβαση με την τεχνική εταιρία «ΑΚΤΩΡ» προβλέπεται, επίσης, ποσοστό αύξησης 7% και κατώτατο καθαρό μεροκάματο 10.500 δρχ. Επιπλέον, τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και ικανοποίηση και άλλων θεσμικών αιτημάτων.

Η «μάχη» επικεντρώνεται σε μια σειρά άλλους χώρους, όπου υπήρξε απροθυμία από τους εργοδότες στο να ικανοποιήσουν τα αιτήματα. Ετσι, τη Δευτέρα, 17 Απρίλη, οι εργαζόμενοι στην κοινοπραξία «ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ», στις τεχνικές εταιρίες «GMB», «Σαραντόπουλος» και «ΑΣΠΑΤΕ ΤΕΚΝΟΝ» και στους υπεργολάβους, που δραστηριοποιούνται στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 12.30 μ.μ. μέχρι το τέλος της βάρδιας.

Την Τρίτη, 18 Απρίλη, πραγματοποιούν στάση εργασίας, τις ίδιες ώρες, οι εργαζόμενοι στην τεχνική εταιρία «ΚΑΟΥΛΑ», που επίσης δραστηριοποιείται στο εργοτάξιο των Σπάτων. Την ίδια μέρα, πραγματοποιούν στάση εργασίας (7 π.μ. - 9 π.μ.) οι εργαζόμενοι της «ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ», στα εργοτάξια στο Αιγάλεω, στη Μεταμόρφωση και στο Ζεφύρι.

Την Τετάρτη, 19 Απρίλη, πραγματοποιούν στάση εργασίας (12.30 μ.μ. - 2.30 μ.μ.) οι εργαζόμενοι στις τεχνικές εταιρίες «Εδραση Ψαλλίδας», «ΓΕΚ» και «ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ», που δραστηριοποιούνται στο εργοτάξιο του Μεγάρου Μουσικής. Επίσης, την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι της «ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ» στο εργοτάξιο της «Αττικής Οδού» πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 7.30 π.μ. μέχρι τις 9.30 π.μ., ενώ οι εργαζόμενοι της ίδιας εταιρίας στο εργοτάξιο του μετρό πραγματοποιούν στάση εργασίας, από τις 12.30 μ.μ. μέχρι τις 2.30 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ