Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Μια βραχονησίδα από γρανίτη

Πολύ το χάρηκα προχτές, την Κυριακή το βράδυ, εκείνο το «Θέατρο Σκιών» που παιζόταν για ώρες μπροστά στα γραφεία των δύο «μεγάλων» κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ανάλογα με τη ροή των αποτελεσμάτων των εκλογών, που έδιναν το προβάδισμα πότε στο ένα και πότε στο άλλο κόμμα, άλλαζε απότομα και το σκηνικό του «έργου», από διασκεδαστική κωμωδία σε τραγωδία και τανάπαλιν. Χαρές και πανηγύρια στην αυλή της Ρηγίλλης (όσο η ΝΔ είχε το προβάδισμα), παγωμάρα και κατήφεια στο άλλο στρατόπεδο, και ακριβώς το αντίθετο όταν το ΠΑΣΟΚ πήρε την πάνω βόλτα.

Το σκηνικό αυτό μου θύμισε μια παράσταση του Καραγκιόζη που βλέπαμε μικροί, όπου ο μπαρμπα-Γιώργος είχε βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος με αντίπαλο τον Σταύρακα. «Στρώστε τα τραπέζια!», φώναζε ενθουσιασμένος ο τσέλιγκας, όταν άκουγε τον τελάλη-εκφωνητή να αναγγέλλει: «Πάνω μαχαλάς. μπαρμπα-Γιώργος 32, Σταύρακας 4». Σε λίγο, όμως, το αποτέλεσμα ανατρεπόταν. «Κάτω μαχαλάς. μπαρμπα-Γιώργος 2, Σταύρακας 46!», ακουγόταν η φωνή του Τελάλη και τότε ο «Βλάχος», ανήσυχος και οργισμένος, φώναζε στο «ανιψούδι» του, τον Καραγκιόζη, που έπαιζε τον «Λαλιώτη», τον οργανωτή της προεκλογικής του εκστρατείας: «Ξέστρωσ' τα τραπέζια, κιαρατά, ζωντόβολο, που με χαντάκωσες!».

Οι «σικέ» μονομάχοι, με τα... ευγενή «οράματα» και τα «ισχυρά» επιχειρήματά τους, «έπεισαν» (διάβαζε εξαπάτησαν) εξίσου τους ψηφοφόρους, και έφτασαν στο σημείο να διεκδικούν ψήφο με ψήφο τη νίκη και τη διακυβέρνηση της χώρας. Τελικά, ο «κυρίαρχος λαός» προτίμησε την πράσινη «ανανεωτική» λεηλασία του πορτοφολιού και των οραμάτων του, από τους «αριστερούς» του κυρίου Σημίτη (αυτούς ξέρουμε, αυτούς εμπιστευόμαστε), παρά να «αλλάξει σελίδα» και να δώσει την «εντολή» του στους «γαλάζιους απελευθερωτές» του κυρίου Καραμανλή. Τα εκβιαστικά διλήμματα, οι κλειστές πόρτες και το πηχτό σκοτάδι μέσα στο «τούνελ» της αβεβαιότητας για το αύριο, οδήγησαν τον άνεργο και απελπισμένο αριστερό ψηφοφόρο στη «στοργική αγκαλιά» του ίδιου κόμματος, που σχεδόν είκοσι χρόνια τώρα λυμαίνεται ασύστολα και ανελέητα τα ιδανικά του και ψαλιδίζει τις ελπίδες του για μια άσπρη μέρα, κάτω απ' τον ήλιο ετούτης της δύστυχης πατρίδας.

Τα δυο «μεγάλα» κόμματα, και κυρίως το «αριστερό» ΠΑΣΟΚ, στραγγάλισαν, στην κυριολεξία, το ένα από τα άλλα δύο μικρά «αριστερά» κόμματα και «ξεπουπούλιασαν» το άλλο, που μπαίνει τώρα στη νέα Βουλή κουτσό και αξιολύπητο, σαν μαδημένο κοτόπουλο.

Μονάχα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν μπόρεσαν να «δαγκώσουν» τα τσακάλια και οι επιβήτορες της εξουσίας. Το τιμημένο ΚουΚουΕ, με νέο αίμα στις γραμμές του, μαγιά ακριβή και πολύτιμη στο ξεκίνημα για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου πάλης, αντιστάθηκε παλικαρίσια και απέκρουσε αποτελεσματικά τη λυσσαλέα και ανέντιμη επίθεση των «βαρβάρων» του δικομματισμού. Αποδείχτηκε, κι αυτή τη φορά, μια βραχονησίδα από γρανίτη, ριζωμένη καταμεσής στη φουρτουνιασμένη θάλασσα της πιο μαύρης αντίδρασης, που άντεξε σε όλα τα βρώμικα και ύπουλα χτυπήματα, διατηρώντας καθαρή και ανόθευτη την παρουσία του, λιμάνι σίγουρο για τον Ελληνα εργαζόμενο, αλλά και έπαλξη και ορμητήριο για τους νέους αγώνες του λαού μας.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ