Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ
Στη Βουλή το μπαράζ των απολύσεων

Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Ν. Γκατζή και Τ. Τσιόγκα για τις απολύσεις σε ΚΙΟΛΕΪΔΗ και ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ

Το συνεχιζόμενο μπαράζ απολύσεων εργαζομένων στο Βόλο και την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας με Ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π. Παναγιωτόπουλο.

Στις Ερωτήσεις, που αφορούν τις απολύσεις στην επιχείρηση ΝΙΚ. ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ ΑΒΕΕ και το εργοστάσιο ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ, οι βουλευτές τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι του Βόλου είναι ανάστατοι από το γεγονός ότι η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς παίρνει τεράστιες διαστάσεις και μάλιστα με νέες μορφές. Εργαζόμενοι μετά 3 - 4 χρόνια συνεχούς εργασίας και χωρίς έως τώρα κάποια παρατήρηση πετιούνται στο δρόμο με το αιτιολογικό: «ως μη συνεργάσιμοι».

Ειδικότερα η επιχείρηση ΝΙΚ. ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ ΑΒΕΕ, παραμονή της πανελλήνιας εργατικής κινητοποίησης (30-3-2004) απέλυσε τρεις εργαζόμενους χωρίς κανένα αιτιολογικό. Τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα έκριναν τις απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές.

Παράλληλα, η επιχείρηση είναι βιομηχανία αμαξωμάτων και ρυμουλκών οχημάτων και οι εργαζόμενοι σ' αυτήν ανήκουν σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες ειδικοτήτων μετάλλου και έχουν συγκεκριμένη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ). Παρ' όλα αυτά, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, η επιχείρηση μην τηρώντας τη συγκεκριμένη ΣΣΕ αμείβει τους εργαζόμενους με τη ΣΣΕ των εργαζομένων στις σιδηροβιομηχανίες, των οποίων το ημερομίσθιο είναι κατώτερο της ΣΣΕ των εργαζομένων στα αμαξώματα.

Ετσι, ρωτούν τον υπουργό Απασχόλησης τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να γίνει άμεσα η επαναπρόσληψη των τριών απολυμένων και να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία και η ΣΣΕ από τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Απολύσεις και στην ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ

Δυο απολύσεις, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, έγιναν το τελευταίο διάστημα και στο εργοστάσιο ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ. Η μια του εργαζόμενου Χαρμάνη Κώστα στις αρχές του Μάρτη και η άλλη στις 2/4/2004 του εργαζόμενου Πέρπα Σοφοκλή. Το Σωματείο, το Εργατικό Κέντρο Βόλου και η Ομοσπονδία χαρακτήρισαν τις απολύσεις αυτές ως παράνομες και καταχρηστικές για τις οποίες μάλιστα ισχυρίζονται πως δεν τηρήθηκε ούτε ο εσωτερικός κανονισμός της εταιρίας.

Ετσι, απαίτηση των εργαζομένων, που πραγματοποίησαν 4ωρη στάση και 24ωρη απεργία, είναι η άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

«Επειδή όπως φαίνεται οι απολύσεις και μάλιστα με το αιτιολογικό "ως μη συνεργάσιμοι", σκοπό έχουν την αύξηση της τρομοκρατίας στους εργαζόμενους της παραπάνω εταιρίας», οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα σκοπεύει να πάρει άμεσα η κυβέρνηση ώστε να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλιά τους, να αποκατασταθεί η εργατική νομοθεσία και η δημοκρατία στους χώρους δουλιάς και να μπει φραγμός στα νέα εκβιαστικά διλήμματα της εργοδοσίας «είσαι συνεργάσιμος ή απολύεσαι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτεί την επαναπρόσληψη συνδικαλιστή (2014-07-26 00:00:00.0)
Απολύσεις στον «Κιολεΐδη» (2013-05-02 00:00:00.0)
Απολύσεις στον «Κιολεΐδη» (2012-08-31 00:00:00.0)
Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα στη δουλιά (2007-12-29 00:00:00.0)
Απολύσεις και τρομοκρατία (2004-04-09 00:00:00.0)
Απολύσεις και τρομοκρατία... (2002-12-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ