Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Μονόλογος Κυριακίδου με νέες «μνήμες»...

Ο ημίωρος μονόλογος της βασικής μάρτυρα κατηγορίας, Σ. Κυριακίδου, στον οποίο και ανακάλεσε από τη μνήμη της - για πρώτη φορά - ότι μαζί με τον Α. Κανά παρακολουθούσαν το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη και το κτίριο της ΙΒΜ, ήταν το βασικό σημείο της χτεσινής μέρας στη δίκη του ΕΛΑ.

Αφορμή για το «ξέσπασμά» της αποτέλεσαν οι ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Αλ. Κούγια για το βαθμό συμμετοχής της στον ΕΛΑ. Επέμενε ότι η συμμετοχή της ήταν: να παρέχει κάλυψη στον Α. Κανά, η ενοικίαση του κρησφυγέτου του ΕΛΑ στην οδό Πολέμωνος και οι συνδρομές που έδινε μέχρι το 1993, λέγοντας πως δε λέει άλλα γιατί... «δε θέλω να έχω το βάρος της υπόθεσης αυτής». Η πρόεδρος του δικαστηρίου Ε. Μπρίλλη, επέμεινε στο σημείο αυτό ζητώντας από τη μάρτυρα να πει ό,τι ξέρει για να μην τεθεί η αξιοπιστία της εν αμφιβόλω. Τότε θυμήθηκε πως πριν χρόνια μαζί με τον Α. Κανά είχαν παρακολουθήσει το σπίτι του Αμερικανού πρέσβη και το κτίριο της ΙΒΜ, όμως δήλωσε ότι δε θυμάται άλλα... «προς το παρόν».

Αργότερα αναφέρθηκε με τηλεγραφικό ρυθμό σχεδόν σε όλα όσα έχει καταθέσει, ενώ «στόχος» του μονολόγου της ήταν ο Α. Κανάς. Σε κάποιο σημείο, μάλιστα, ζητώντας να μην έρθει να καταθέσει η κόρη της, Πολυξένη Κανά, ανέφερε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρακολουθείται από ψυχολόγο, διότι «το ίδιο μίσος για τον πατέρα της, το νιώθει και για μένα».

Στην αρχή της διαδικασίας ο Αλ. Κούγιας της επισήμανε ότι ενώ στον Γ. Διώτη και τον Λ. Ζερβομπεάκο είχε υποστηρίξει ότι κατέθεσε εναντίον του πρώην συζύγου της διότι παντρεύτηκε άλλη γυναίκα και δεν της έδινε διατροφή, στο δικαστήριο είπε πως αυτό συνέβη επειδή φοβόταν και είχε διαβάσει στον Τύπο τις ευνοϊκές διατάξεις της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Σε άλλο σημείο της δίκης ο Αλ. Κούγιας έκανε δήλωση στην οποία διαμαρτυρόταν για μεροληπτική στάση της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατά τη διάρκεια της εξέτασης της μάρτυρα. Ζήτησε δε να κληθούν από το δικαστήριο η κόρη του Α. Κανά και η αδελφή της Σ. Κυριακίδου. Το αίτημα αυτό προκάλεσε αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ε. Μπρίλλη και στον εισαγγελέα Ε. Πατσή. Παρά την άποψή της ότι «είναι άτοπο» να τοποθετηθεί εκείνη τη στιγμή στη δήλωση της υπεράσπισης, ο εισαγγελέας επέμεινε παίρνοντας το λόγο και στην επιμονή της προέδρου να μην τοποθετηθεί, εκείνος αποχώρησε από την έδρα. Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή η δίκη συνεχίστηκε κανονικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ