Κυριακή 2 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρεσιτάλ ερμηνείας

Αλέκα Παΐζη
Αλέκα Παΐζη
Η Αλέκα Παΐζη, με τη σπάνια υποκριτική «αύρα» της, δίνει ένα μοναδικό ρεσιτάλ ερμηνείας, στο μονόλογο «Ντάμα Κούπα», της μοναχικής ηρωίδας, του ομώνυμου έργου του Φρανκ Μακγκίνις, στο θέατρο «Εμπρός», μέχρι τις 9 Μάη. Ολος ο μονόλογος, που εκτυλίσσεται σε απροσδιόριστο χρόνο και τόπο, είναι η διαρκής προσπάθεια της ηρωίδας να θυμηθεί το φοβερό γεγονός που σημάδεψε τη ζωή της. Η συγκλονιστική ιστορία της στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, που συνέβησαν σε κάποια αγροτική περιοχή της Ιρλανδίας και τα αφηγήθηκε στο συγγραφέα η τραγουδίστρια Μέιρντ Ντομχνάιλ.

Μια έρημη, αλαφροΐσκιωτη, ηλικιωμένη αλλά τρυφερή, γυναίκα, περιφέρεται σ' ένα ομιχλώδες ποταμίσιο τοπίο. Κουβαλώντας στον ώμο το «δισάκι» των μοναχικών γηρατειών της, των παιδικών της φόβων, των τραυμάτων της από τον πατέρα - αφέντη της μάνας της και δικό της βιαστή, της μνήμης της από την καταπιεσμένη μάνα της, του ανεκπλήρωτου πόθου για αγάπη, του αγιάτρευτου πόνου για το παιδί που δε γέννησε, σιγοτραγουδά ένα «τραγουδάκι» -μνήμη της εφιαλτικής εικόνας που έπλασε στο παιδικό μυαλό της για το πατρικό της σπίτι.

Η «Ντάμα Κούπα» παρουσιάστηκε το 1985 στο «Peacock Theatre» του Δουβλίνου (σκηνοθεσία Πάτρικ Μέισον) από τη μεγάλη Ιρλανδή ηθοποιό Μορίν Τόολ, στην οποία και αφιερώνεται από το συγγραφέα. Επαναλήφθηκε το 1995 στο «Abbey Theatre» του Δουβλίνου. Το 1996 γνώρισε επιτυχία στο Λονδίνο με τη Σινέιντ Κιούζακ («Almeida Theatre»).

Η παράσταση παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ασπας Τομπούλη, μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλλη, σκηνικά Σίμου Καραφύλλη, κοστούμια Κλερ Μπρέσγουελ και μουσική Νίκου Βίττη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ