Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Μετρούν τη χασούρα...

Τη χασούρα που θα έχουν από τα νέα αντιαγροτικά μέτρα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι άρχισαν να μετρούν οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι απώλειες του εισοδήματός τους θα αγγίζουν μέχρι και τις 20 χιλιάδες δρχ. ανά στρέμμα. Πολλοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για το αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα, καθώς είναι καταχρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα κι αδυνατούν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς και με μια μέση παραγωγή 350 κιλών βαμβακιού ανά στρέμμα, το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών έφτανε, περίπου, τις 103 χιλιάδες δραχμές το στρέμμα. Με βάση τα νέα μέτρα της αναθεώρησης το εισόδημά τους θα φτάνει τις 87 χιλιάδες δραχμές, καταδεικνύοντας τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης της ΝΔ και, δη, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Τσιτουρίδη, που πανηγύριζε για τη δήθεν επιτυχία της στις διαπραγματεύσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες. Και αποδεικνύεται το μέγεθος της υποκρισίας της, επιχειρώντας να πείσει τους βαμβακοπαραγωγούς για τη νικηφόρα έκβαση των διαπραγματεύσεων, όταν αυτοί οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψη της βαμβακοκαλλιέργειας και στο ξεκλήρισμα.

Κι όσον αφορά στη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από δω και στο εξής, ύστερα από τους πανηγυρισμούς της, φαίνεται ότι θ' αρχίσει να τα βρίσκει σκούρα από τους αγρότες που συνειδητοποιούν το άσχημο παιχνίδι που παίζει σε βάρος τους, όπως παιζόταν και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, στα βαμβακοχώρια στις συζητήσεις που γίνονται στα καφενεία, πολλοί είναι αυτοί που αναφέρονται στις προεκλογικές υποσχέσεις της και στο δήθεν ενδιαφέρον της ΝΔ για τον αγροτικό κόσμο. Θυμούνται δε τα λόγια του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο οποίος προεκλογικά έλεγε ακόμα κι ότι θα δίνει προσωπικά ο ίδιος το «παρών» στις μεγάλες διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για τα αγροτικά προϊόντα και στη συνέχεια τα ξέχασε.

Βεβαίως, οι αγρότες ξέρουν ότι η ουσία του προβλήματος δε βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις, αλλά στο σύνολο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει με τον ίδιο ζήλο του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της ΝΔ, με στόχο το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη δημιουργία νέων «σύγχρονων» τσιφλικιών. Και πολλοί λένε πως «έχει ο καιρός γυρίσματα», καθώς έρχονται οι ευρωεκλογές και θ' απαντήσουν με ψήφο καταδίκης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τους αγώνες τους. Γνωρίζουν πολύ καλά, δε, και αναγνωρίζουν ότι το μόνο κόμμα που τους στηρίζει συνέχεια και με συνέπεια είναι το ΚΚΕ. Μένει, λοιπόν, να το δείξουν και στην κάλπη, γιατί έτσι θ' αποκτήσουν δύναμη οι αγώνες τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ