Κυριακή 2 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σκουπίδια είναι χρυσός...

Πώς ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με τη βοήθεια του ΣΥΝ έστρωσαν το έδαφος για να παίξουν παιχνίδια μεγάλες επιχειρήσεις, πρεσβείες και ξένοι παράγοντες

Οπως αποκαλύπτεται και από το κείμενο της πρόσκλησης των Αμερικανών, ο στόχος τους είναι να χαράξουν μία πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας, τέτοια που να διευκολύνει την εισαγωγή τεχνολογίας και συστημάτων ανακύκλωσης αποκλειστικά από τα αμερικανικά μονοπώλια. Στο πλαίσιο αυτό ομολογούν απερίφραστα ότι «οι λύσεις που προσφέρουν για τη βελτίωση των υποδομών και η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι προοιωνίζονται αύξηση της κερδοφορίας».

Σημειώνουμε ότι το δρόμο για τέτοιου είδους επιχειρήσεις των πολυεθνικών και των πρεσβειών ξένων χωρών που τις πατρονάρουν, έχει ανοίξει η νομοθεσία, που το προηγούμενο διάστημα έχει ψηφιστεί στη χώρα μας. Ουσιαστικά, μέσω αυτής, παραδίδεται η διαχείριση της ανακύκλωσης, αλλά και γενικότερα των απορριμμάτων στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζουμε ότι την υλοποίηση μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων, όπως η καρκινογόνος καύση ή η πυρόλυση, είχε ανοίξει η προηγούμενη κυβέρνηση διά χειρός της πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, τον Ιούνη του 2003. Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε... «προβλέψει» τις προθέσεις της αμερικανικής πρεσβείας. Και βέβαια για την κυβέρνηση της ΝΔ και μόνο η συμμετοχή της στη σύσκεψη αποδεικνύει και τις προθέσεις της...

Η τροπολογία, μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι με μια απλή απόφαση του περιφερειάρχη και χωρίς καν γνωμοδότηση μπορούν να δημιουργούνται τοπικοί σύνδεσμοι κατά το δοκούν που μπορούν να διαχειρίζονται όπως θέλουν τα απορρίμματά τους και βέβαια με τη συμμετοχή ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η Β. Παπανδρέου είχε δηλώσει τότε ότι είναι «ανοιχτή» σε όλες τις τεχνολογίες και πως απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν δεκτές παρόμοιες μέθοδοι διαχείρισης των απορριμμάτων είναι η συμμετοχή των ιδιωτών.

Ακόμα, τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ - ΤΕΔΚΝΑ) που η ηγεσία τους ελέγχεται από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ έχουν στρώσει το έδαφος για την προώθηση της καύσης και των παραλλαγών της. Σε πρόσφατη απόφασή του το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ έλεγε ότι : «...Θα πρέπει να οργανωθεί ο εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός, δίνοντας τη δυνατότητα εξέτασης και εφαρμογής και άλλων μεθόδων διαχείρισης και διάθεσης των απορριμμάτων». Ανάλογη απόφαση είχε πάρει και η ΤΕΔΚΝΑ.

Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα

Την καύση και την πυρόλυση είναι γνωστό πως πλασάρουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας. Το παράδειγμα γερμανικής πολυεθνικής, η οποία προσπάθησε το 1995-'96 με μεγάλη επιμονή να πετύχει την κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στο Δήμο Φυλής, είναι χαρακτηριστικό. Κάτι που αποτράπηκε μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει και από τον επίτροπο της ΕΕ κ. Βερστρίγκε, ο οποίος ταξιδεύοντας - ως πλασιέ - σε πολλά ελληνικά νησιά (Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Αίγινα κ.ά.) προπαγάνδιζε τη μέθοδο της πυρόλυσης, συνοδευόμενος από στελέχη ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιριών. Μάλιστα, σε ένα συνέδριο που είχε γίνει τότε στη Ζάκυνθο, κυριαρχούσε η παρουσία αμερικανικών εταιριών.

Πιο πρόσφατη απόπειρα προώθησης της καύσης έγινε στις 6 Απρίλη, σε ημερίδα που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας από τον όμιλο «Καλοφωλιά» και τον αυστριακό εκδοτικό όμιλο «Μπόμαν» με θέμα «Διαχείριση και καύση αποβλήτων». Στην ημερίδα είχαν συμμετάσχει εταιρίες που ενδιαφέρονται για την προώθηση της μεθόδου και Αυστριακοί ειδικοί που υπερασπίστηκαν την καύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ