Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Βαθαίνει η κρίση

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Τεταμένη παρέμεινε και χτες η κατάσταση στη Γεωργία μετά την άρνηση της ηγεσίας της αυτόνομης επαρχίας της Αντζαρίας να αναγνωρίσει την κυριαρχία της Τιφλίδας και την παράλληλη καταστολή αντιπολιτευτικής διαδήλωσης στο Βατούμι από τις δυνάμεις ασφαλείας της επαρχίας. Η κεντρική κυβέρνηση έχει δώσει διορία μέχρι τις 12 Μαΐου στην Αντζαρία να αναγνωρίσει το Σύνταγμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας της Αντζαρίας, Νταβίντ Γκεργκεβάτζα, η αστυνομία διέλυσε συγκέντρωση μπροστά από το πανεπιστήμιο της πόλης, αφού οι συγκεντρώσεις έχουν απαγορευτεί μετά την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης από την πρόεδρο της επαρχίας Ασλάν Αμπασίτζε. Σύμφωνα με Γεωργιανούς αξιωματούχους, αστυνομικοί και άλλοι ένοπλοι τραυμάτισαν μερικούς διαδηλωτές (οι οποίοι διαδήλωναν υπέρ του Μιχαήλ Σαακασβίλι).

Η απάντηση της κεντρικής γεωργιανής κυβέρνησης ήταν οξύτατη. «Σας διαβεβαιώ ότι ο Αμπασίτζε θα τιμωρηθεί για την καταστολή των διαδηλώσεων στο Βατούμι», δήλωσε ο Γεωργιανός υπουργός Εσωτερικών Τζία Μπαραμίτζε. Η βουλή, επίσης, υιοθέτησε ψήφισμα, με το οποίο ζητά την παραίτηση Αμπασίτζε και απειλεί με τη χρήση βίας στην περίπτωση που ο τελευταίος δε συμμορφωθεί. Η πρόεδρος της Βουλής Νίνο Μπουρντζανάτζε υποστήριξε ότι «οι αρχές στην Αντζαρία εσκεμμένα προσπαθούν να προκαλέσουν μια στρατιωτική επέμβαση της κυβέρνησης», ενώ «περιέργως» ακριβώς την ίδια «εκτίμηση» έκανε και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ...

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Αμπασίτζε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του διακήρυξε ότι θα ενισχύσει τον έλεγχο που ασκεί στην περιοχή, ενώ επίσης υποστήριξε ότι αν η Τιφλίδα δεν αλλάξει στάση θα προστεθεί «μια ακόμη εμπόλεμη ζώνη στον παγκόσμιο χάρτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ