Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί Σαρόν και εισβολές

Συνάντηση «ρουτίνας» του κουαρτέτου

Στα ερείπια του σπιτιού τους...

Associated Press

Στα ερείπια του σπιτιού τους...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης και επικεφαλής του κεντρώου συγκυβερνώντος κόμματος Σινούι, Τζόζεφ Λαπίντ, συναντήθηκε, χτες το πρωί, ο Αριέλ Σαρόν και στη συνέχεια αναμενόταν να δει και τον ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ. Δεν αποκλειόταν, το απόγευμα, να συναντηθεί με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες. Αντικείμενο όλων των συζητήσεων ήταν το σχέδιο «μονομερούς απεγκλωβισμού», το οποίο ο Σαρόν εμφανίζεται αποφασισμένος να προωθήσει, αφού πρώτα τροποποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Χααρέτζ», πιθανότατα οι τροποποιήσεις αυτές θα σημάνουν την αποχώρηση από μόνο 3 εποικισμούς της Δ. Οχθης (αντί και από τους 21) και από 2 από τη Δ. Οχθη, αντί για 4. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κερδίσει την έγκριση των μελών του Λικούντ.

Αντίθετα, όμως, η πλειοψηφία του ισραηλινού λαού φαίνεται να επικροτεί το αρχικό σχέδιο, που καμία σχέση δεν έχει με τις σκέψεις αυτές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε, χτες, η «Γιεντότ Αχρονότ», το 62% των Ισραηλινών τάσσονται υπέρ της πλήρους αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ συμφωνεί και το 55% των ψηφοφόρων του Λικούντ.

Στη Νέα Υόρκη, στο μεταξύ, άρχισε, χτες το απόγευμα, συνάντηση του διαμεσολαβητικού κουαρτέτου με τη συμμετοχή του Κόφι Ανάν (ΟΗΕ), του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, και του υπευθύνου για την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θεωρούνταν απίθανη η κατάληξη σε κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία «αναθέρμανσης» των διαπραγματεύσεων. Πιθανότατα, το κουαρτέτο θα απηύθυνε, απλώς, άλλη μια έκκληση για υλοποίηση του «οδικού χάρτη», καθώς λίγο νωρίτερα Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναδιατύπωναν την υποστήριξή τους στο σχέδιο Σαρόν και δήλωναν απρόθυμοι να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ για εφαρμογή του «οδικού χάρτη».

Εισβολές και συλλήψεις

Δύο νεαροί Παλαιστίνιοι, που αναφέρονται ως μέλη της «Χαμάς», σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εισβολής του ισραηλινού στρατού στην πόλη Κχαν Γιούνις, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, νωρίς χτες το πρωί. Τα ισραηλινά θωρακισμένα οχήματα εισέβαλλαν υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, που εκτόξευσαν πυραύλους με το πρόσχημα ότι «στοχεύουν όσους εκτοξεύουν όλμους». Καταστράφηκαν, επίσης, και 20 σπίτια. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν, άνευ προφανούς αιτίας, και τη συνοικία αλ Γιασμίνα, στη Νάμπλους, της Δ. Οχθης, όπου καταστράφηκαν σπίτια και μια κλινική.

Στην Τουλκαρέμ, εξερράγη από λάθος εκρηκτικός μηχανισμός που ήταν εγκαταλειμμένος, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 9χρονος Παλαιστίνιος και να τραυματιστούν δύο 11χρονοι. Στη Ραμάλα, ισραηλινά τζιπ και τεθωρακισμένα απέκλεισαν, τα ξημερώματα, το αρχηγείο του Αραφάτ, προκαλώντας ανησυχίες για την ασφάλειά του, αν και ο ισραηλινός στρατός επέμεινε ότι πρόκειται για «επιχείρηση συλλήψεων ρουτίνας».

Επίσης, στη Ραμάλα, συνελήφθη η σύζυγος του Μαρουάν Μπαργκούτι, ηγέτη της «Φατάχ», που δικάζεται στο Ισραήλ. Η Φάτουα Μπαργκούτι συνελήφθη ενώ επισκεπτόταν τον ένα γιο της, Κάσαμ, που επίσης κρατείται από τους Ισραηλινούς. Δε δόθηκε καμία εξήγηση. Τέλος, ισραηλινό στρατοδικείο καταδίκασε σε 2μηνη φυλάκιση, έναν αξιωματικό επειδή σκότωσε έναν 16χρονο Παλαιστίνιο, χωρίς «να υπάρχει πραγματική απειλή». Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ υποστήριξε ότι πρόκειται για απόφαση «ενθάρρυνσης της ανεξέλεγκτης βίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένει ο Σαρόν σε τείχος, «απεγκλωβισμό» και εκκαθαρίσεις (2004-07-27 00:00:00.0)
Προβλήματα εκατέρωθεν στην αιγυπτιακή διαμεσολάβηση (2004-06-24 00:00:00.0)
Σύγκρουση Σαρόν - Νετανιάχου παρά την κυβερνητική συνεργασία (2002-11-08 00:00:00.0)
Πρωθυπουργία «βλέπει» ο Νετανιάχου από το υπουργείο Εξωτερικών (2002-11-07 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες ισραηλινές επιδρομές (2002-03-06 00:00:00.0)
Ολομέτωπη ισραηλινή επίθεση (2002-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ