Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συγκρούσεις στις σιιτικές περιοχές

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο σιιτικό νότο, καθώς οι κατοχικές δυνάμεις επιμένουν στο στόχο της σύλληψης του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ και διατηρούν υπό χαλαρή πολιορκία αρκετές πόλεις.

Χτες το πρωί, μαχητές του Σαντρ έβαλλαν με όλμους κατά αμερικανικών θέσεων στη Νατζάφ, κατά κυβερνητικών κτιρίων που φυλάσσονται από Αμερικανούς στην Κούφα και κατά αντίστοιχων κτιρίων που φυλάσσονται από Βούλγαρους στην Καρμπάλα. Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι δεν είχαν απώλειες από τις επιθέσεις, οι οποίες μόνο στην Κούφα ακολουθήθηκαν από σκληρές συγκρούσεις και ανταλλαγή πυρών. Στις μάχες συμμετείχαν και ελικόπτερα «Απάτσι», ενώ οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν 7 μαχητές του Σαντρ, τραυματίστηκαν 12 και καταστράφηκαν αρκετά σπίτια.

Παρά τις σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις, οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν επιχειρήσει εισβολή στις σιιτικές πόλεις, Νατζάφ, Κούφα, Κουτ, Καρμπάλα, που ελέγχονται από τον Σαντρ. Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο σιιτικό νότο, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Καμάλ Χαραζί, τόνισε ότι η χώρα του προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση, χωρίς να έχει κατατεθεί κάποιο συγκεκριμένο αίτημα από τις ΗΠΑ. Ο Χαραζί κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι πυροδοτούν περαιτέρω κλιμάκωση επιμένοντας στη σύλληψη του Σαντρ, ενώ, όπως υποστήριξε, θα έπρεπε να αφήσουν τους σιίτες θρησκευτικούς ηγέτες να διαχειριστούν μόνοι τους την κρίση και να την αποκλιμακώσουν.

Στη Βαγδάτη εξάλλου, χτες, έκρηξη σημειώθηκε κοντά στη φυλακή Αμπού Γράιμπ, χωρίς, όμως, να δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας Δευτέρας προς Τρίτη, αντάρτες έπληξαν με όλμους αμερικανικές θέσεις γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης. Οι κατοχικές δυνάμεις απάντησαν με πυρά πυροβολικού, υποστηρίζοντας ότι σκότωσαν 4 αντάρτες. Στην ίδια περιοχή σκοτώθηκε, χτες, και 1 πεζοναύτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ