Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Ανατροπή του Αμπασίτζε
  • Υπό τον έλεγχο της Τιφλίδας το προσοδοφόρο, από τη μεταφορά πετρελαίου, λιμάνι του Βατούμι
  • Ετοιμος και για νέες «κατακτήσεις» ο Σαακασβίλι

Ο Α.Αμπασίτζε την ώρα που μιλούσε στον Τύπο

Associated Press

Ο Α.Αμπασίτζε την ώρα που μιλούσε στον Τύπο
ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Με την οριστική απομάκρυνση του πρώην Προέδρου της αυτόνομης επαρχίας της Αντζαρίας, Ασλάν Αμπασίτζε και την ολοκληρωτική νίκη της κεντρικής κυβέρνησης της Γεωργίας έληξε τελικά η πολύμηνη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών που λίγο έλειψε να οδηγήσει τη χώρα στον εμφύλιο πόλεμο. Ο νικητής Μιχαήλ Σαακασβίλι που έσπευσε να επισκεφθεί το Βατούμι λίγες ώρες μετά την ανατροπή, πάντως, έδειξε έτοιμος και για νέες «κατακτήσεις».

Οι πιέσεις και οι απειλές της κεντρικής κυβέρνησης τελικά έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ο Ασλάν Αμπασίτζε μετά και την παρέμβαση του προέδρου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ιγκόρ Ιβάνοφ, αποφάσισε να εγκαταλείψει την επαρχία. Το πρωί ο πρώην Πρόεδρος κατέφθασε μαζί με τον Ιβάνοφ στη Μόσχα. Στο ίδιο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης ο γιος του, Γκεόργκι, και ορισμένοι στενοί συνεργάτες του.

Ο περιχαρής Σαακασβίλι κατέφθασε λίγες ώρες αργότερα στο Βατούμι όπου εν μέσω των οπαδών του δήλωσε πως «μια νέα εποχή ξεκινά όχι μόνο για την Αντζαρία, αλλά και για όλη τη Γεωργία. Μια εποχή δημοκρατίας, ειρήνης και πραγματικής ενότητας». Παράλληλα, δήλωσε πως αν και θέτει την επαρχία υπό τον άμεσο έλεγχο της Τιφλίδας θα σεβαστεί την παραδοσιακή αυτονομία της και θα διοργανώσει τοπικές εκλογές μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζούραμπ Ζβάνια κάλεσε όσους είχαν εξοπλιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση να παραδώσουν άμεσα τα όπλα τους.

Ωστόσο, ο Γεωργιανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η «διαδικασία επανένωσης» της χώρας «έχει μόλις ξεκινήσει» και δε δίστασε να πει πως «σύντομα θα είμαστε και στο Σουκούμι (πρωτεύουσα της Αμπχαζίας)». Αργότερα, πάντως, τήρησε πιο μετριοπαθή στάση, λέγοντας ότι «πρέπει να ενεργήσουμε ειρηνικά αλλά με επιμονή». Υπενθυμίζεται ότι η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία αποσχίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 έπειτα από πολεμικές συγκρούσεις με την Τιφλίδα.

Στρατιώτες του Γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών έθεσαν αμέσως υπό τον έλεγχό τους τις τράπεζες και τα υπουργεία της επαρχίας όπως και το προσοδοφόρο λιμάνι του Βατούμι. Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου που γίνονται μέσω του λιμανιού (200.000 βαρέλια μεταφέρονται σε καθημερινή βάση) αποτελούσαν έναν από τους βασικούς στόχους της Τιφλίδας.

Την ικανοποίησή τους για την «ειρηνική έκβαση» της διένεξης εξέφρασαν τόσο το Κρεμλίνο όσο και η Ουάσιγκτον, ενώ ο Σαακασβίλι αναγνώρισε το ρόλο της Μόσχας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ