Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κλιμάκωση της αντικουβανικής εκστρατείας

Περήφανοι για το σχέδιο επέμβασης...

Associated Press

Περήφανοι για το σχέδιο επέμβασης...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΒΑΝΑ.--

Νέα μέτρα, αναμενόμενα μεν πολύ σκληρά δε, ουσιαστικά κηρύσσουν τον πόλεμο εκ μέρους των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα... Μέτρα για να «επιταχυνθεί η εγκατάσταση ενός δημοκρατικού καθεστώτος στη χώρα αυτή», κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, ο οποίος προέβη στην ανακοίνωσή τους βάσει πάντα της εκτίμησης της αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι Κουβανοί θα πρέπει «να απελευθερωθούν από την τυραννία».

«Είναι μία στρατηγική η οποία δηλώνει ότι δεν περιμένουμε τη μέρα που θα απελευθερωθούν οι Κουβανοί αλλά εργαζόμαστε για τη μέρα που θα απελευθερωθεί η Κούβα», θα συμπληρώσει ο Μπους, ντύνοντας με εύηχες λέξεις την τελευταία φάση της πιο πρόσφατης εκστρατείας ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος στο Νησί της Επανάστασης...

Τα μέτρα περιλαμβάνονται σε έκθεση του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και «θα φέρουν πιο κοντά τη μέρα που οι Κουβανοί θα είναι πια ελεύθεροι», εκτίμησε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Αξίζει μνείας το γεγονός ότι χτες, που έγινε η ανακοίνωση των μέτρων κατά της Κούβας, βάσει της έκθεσης 500 σελίδων του Κόλιν Πάουελ ως επικεφαλής της «Επιτροπής για την Απελευθέρωση της Κούβας», εκδηλώθηκε και η επίθεση εκ μέρους του πολύ στενού του συνεργάτη στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, ο οποίος χαρακτήρισε την πολιτική έναντι της Κούβας «τη βλακωδέστερη επί της Γης» και «τρελή».

Τι επιτάσσει λοιπόν αυτή η «τρελή πολιτική», που ως κύριο στόχο έχει να σφίξει και άλλο τη μέγκενη των ΗΠΑ; Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Πόλεμο προπαγάνδας. Ηδη έχει δοθεί διαταγή εκ μέρους του Προέδρου Μπους για την έναρξη καθημερινών πτήσεων από στρατιωτικά αεροπλάνα των ΗΠΑ στα διεθνή ύδατα της Κούβας, με σκοπό να αναμεταδίδουν τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σήματα του Radio και TV Marti, που έχουν έδρα τους στο Μαϊάμι, σε μία προσπάθεια να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα αντίμετρα της κουβανικής κυβέρνησης που βάσει των διεθνών ισχυόντων για τις μεταδόσεις και του Διεθνούς Δικαίου παρεμβάλλουν ηλεκτρονικά. Ο πόλεμος της προπαγάνδας είναι πρωταρχικός και στόχος των μεταδόσεων του Radio και TV Marti είναι «να ωθήσουν τους Κουβανούς να εξεγερθούν κατά της καταπίεσης και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με το BBC
  • Νέες απαγορεύσεις για την αποστολή εμβασμάτων Κουβανών προς οικογένειες και συγγενείς στην Κούβα - εκτιμάται ότι φτάνουν το 1,2 δισ. δολάρια το χρόνο - καθώς και στις πιθανότητες να ξοδεύουν οι Αμερικανοί τα χρήματά τους στην Κούβα
  • Αύξηση της οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στις οργανώσεις που διάκεινται εχθρικά προς τον Φιντέλ Κάστρο και φυσικά το Νησί της Επανάστασης, καθώς και στους «αντικαθεστωτικούς και στις οικογένειες των πολιτικών κρατουμένων», όπως αναφέρει το ΑΡ.

Αλλα μέτρα που περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, είναι η ενθάρρυνση και άλλων κυβερνήσεων ώστε να «αποστασιοποιηθούν από την Αβάνα», με άλλα λόγια επιχειρείται διπλωματική απομόνωση, και, χωρίς να διευκρινίζεται επαρκώς, «λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προετοιμασία της πτώσης του κουβανικού καθεστώτος, όπως, παραδείγματος χάριν, η διάνοιξη διαύλων εντός της Κούβας ώστε να εξασφαλιστεί ότι η αρωγή προς τους Κουβανούς θα φτάσει γρήγορα και έγκαιρα».

Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση εκ μέρους της κουβανικής κυβέρνησης. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του υπουργού Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, για τη διπλωματική κρίση μεταξύ Κούβας και Μεξικού, ερωτώμενος από το αμερικανικό CNN για την έκθεση Πάουελ σχετικά με την Κούβα, ο Ρόκε αξιολόγησε την έκθεση ως κλιμάκωση της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Κούβας και την κατήγγειλε ως κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. «Δεν πιστεύουμε όμως ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα στηρίξουν αυτά τα μέτρα. Θεωρούμε ότι τόσο η έκθεση όσο και η πολιτική αυτή θα αποτύχουν, δεδομένης της αποφασιστικότητας του κουβανικού λαού και της αλληλεγγύης όλων των λαών προς την Κουβανική Επανάσταση».

Τέλος, το περιοδικό «Bohemia today», σύμφωνα με το πρακτορείο «Prensa Latina», σε πλήρη έρευνά του αναφέρει ότι περισσότερες από 100 οργανώσεις, στην πλειονότητά τους τρομοκρατικές, δρουν στις ΗΠΑ σε συνεργασία ή ως μέρος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο πλευρό των 5 φυλακισμένων Κουβανών αγωνιστών (2011-09-29 00:00:00.0)
Αντιπαλεύει το βάρβαρο αποκλεισμό από τις ΗΠΑ (2009-09-17 00:00:00.0)
Αυτός ο λαός δεν υποδουλώνεται (2004-05-16 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ επιτίθενται (2003-10-11 00:00:00.0)
Σχέδιο «απελευθέρωσης» κατά το... πρότυπο του Ιράκ (2003-04-26 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν την επίθεσή τους οι ΗΠΑ (2003-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ