Τετάρτη 12 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καταστρέφονται τα μνημεία του Χορτιάτη

Με καταστροφή απειλούνται τα μνημεία του Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη όπως καταγγέλλουν σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης.

Πρόσφατο αποτέλεσμα της μη χρηματοδότησης από την πολιτεία των απαιτούμενων σωστικών εργασιών, ήταν η κατάρρευση τμήματος εμβαδού 8 τμ της δυτικής πλευράς του ρωμαϊκού υδραγωγείου στου Χορτιάτη που χρονολογείται τον 4ο αι. μ.Χ. Συνολικά το μνημείο «κινδυνεύει από την έντονη διάβρωση που έχει υποστεί και η αρμόδια αρχή (η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων) εκτιμά ότι απαιτείται να συνεχιστούν άμεσα οι σωστικές εργασίες σε όλη την επιφάνειά του».

Ανάλογες εργασίες πρέπει να γίνουν και στη βυζαντινή εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (12ος αι. μ.Χ.), στο βυζαντινό μοναστήρι του 9ου αι. μ.Χ., στο μεταβυζαντινό γεφύρι και στους ανεμόμυλους που χτίστηκαν τον 18ο αιώνα «και είναι μοναδικοί στο είδος τους στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης». Οι βουλευτές καταλήγουν ότι «επειδή τα μνημεία του Χορτιάτη καταστρέφονται μέρα τη μέρα και επειδή η διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της πολιτείας, ερωτάται ο κ. υπουργός εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να εγκρίνει άμεσα όλες τις απαιτούμενες πιστώσεις προς τους αρμόδιους φορείς για να συντηρήσουν τα μνημεία του Χορτιάτη, που αποτελεί εξ άλλου το άμεσο μνημειακό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, η οποία χρειάζεται άμεσα τη φροντίδα της κυβέρνησης και σε θέματα πολιτισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ