Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ
Το χάος πίσω από τη βιτρίνα

Τις συνθήκες που επικρατούν και τα παιχνίδια συμφερόντων στο χώρο του αθλητισμού για άτομα με αναπηρία, καταγγέλλει η συντονιστική επιτροπή αγώνα

Την πολιτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών που εφαρμόζει η Πολιτεία αδιαφορώντας για τον μαζικό αθλητισμό αλλά και γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί, καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) έπειτα από ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποίησε χτες. Η ΣΕΑΝ παρουσίασε την πραγματικότητα που επικρατεί στον τομέα του αθλητισμού όσων έχουν προβλήματα αναπηρίας δίνοντας μια άλλη εικόνα από την πραγματικότητα που προσπαθούν κάποιοι να πλασάρουν ενόψει των παραολυμπιακών αγώνων της Αθήνας.

Οπως εξήγησε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Χάρης Χουρδάκης, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι «ότι το μοναδικό αθλητικό κέντρο στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) για τον αθλητισμό των αναπήρων που είχε ενταχθεί στα ολυμπιακά έργα δε θα πραγματοποιηθεί». Παράλληλα ο Χάρης Χουρδάκης έκανε και αναφορά στα παιχνίδια συμφερόντων που παίζονται στις πλάτες των ανάπηρων αθλητών καταγγέλλοντας την ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές ανάγκες (ΕΣΑΕΑ )για επιχείρηση χειραγώγησης και εκμετάλλευσης και ελέγχου του αθλητισμού των αναπήρων. «Υπάρχουν σύλλογοι και σωματεία μαϊμού που ιδρύθηκαν μόνο και μόνο για την επιχορήγηση». Μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε, κάποια σωματεία πήραν λεφτά προεκλογικά την ίδια ώρα που ακόμα δεν έχουν δοθεί οι επιχορηγήσεις του 2002 και 2003. «Με το άλλοθι της ασφάλειας ξοδεύονται τεράστια ποσά για έργα που δεν έχουν καμιά σχέση με τον αθλητισμό και όσα έργα γίνονται σ' αυτόν τον τομέα, είναι έργα προπαγάνδας. Για παράδειγμα ενοψει των παραολυμπιακών αναμένονται περίπου 4.000 αθλητές με τους συνοδούς τους και αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι ο χώρος που θα φιλοξενηθούν, οι υπηρεσίες που θα είναι έτοιμες να τους προσφερθούν κτλ.».

Σύμφωνα με μέλος της συντονιστικής επιτροπής, η πολιτική που εφαρμόζεται δεν έχει καμία σχέση με τον μαζικό αθλητισμό σαν ανάγκη αλλά και εδώ μόνο ο πρωταθλητισμός έχει σημασία. Οπως εξήγησε, η ΣΕΑΝ είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για εξυγίανση του χώρου με πρώτες να γίνει παράσταση στο υπουργείο Πολιτισμού όπου θα απαιτηθούν να δοθούν τα χρήματα της επιχορήγησης απευθείας χωρίς τη μεσολάβηση παραολυμπιακών αγώνων ή πρωταθλητισμού. Επίσης να φτιαχτούν υποδομές κατάλληλες σε όλους τους χώρους όπου υπάρχουν ανάπηροι (ειδικά ιδρύματα, σχολεία κτλ.) ώστε ο αθλητισμός να γίνει κομμάτι της ζωής τους.

Τη δική του άποψη κατέθεσε και ο Μάριος Καμακάρης, αθλητής με κινητικά προβλήματα ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει ν' αλλάξει η φιλοσοφία από πλευράς πολιτείας, τα πάντα να γίνονται με βάση τον πρωταθλητισμό και να δημιουργηθεί η υποδομή για μαζικό αθλητισμό. Παράλληλα εξήγησε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ένας αθλητής με αναπηρία όταν θελήσει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αθλητικού σωματείου αναπήρων, του ΠΑΣΚΑ, που αφορά την καλαθοσφαίριση, τόνισε την καθυστέρηση στα χρήματα που έπρεπε να έχουν δοθεί για την ολυμπιακή προετοιμασία της εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης ενώ παράλληλα και το γεγονός ότι από το 2002 δεν έχουν πάρει την τακτική επιχορήγηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ