Τρίτη 18 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
57ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ
Γαλλικά «ΜΑΤ» ... «πάνε σινεμά»

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ μεταξύ των διαδηλωτών
Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ μεταξύ των διαδηλωτών
Με βία και αίμα ...ήρθαν «αντιμέτωποι» οι κινηματογραφικοί «αστέρες», που προσήλθαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο 57ο Φεστιβάλ των Καννών, όχι στις αίθουσες, αλλά στους δρόμους του γαλλικού θερέτρου, όπου οι έκτακτοι καλλιτεχνικοί εργάτες, με τη συμπαράσταση εργαζομένων σε πολυτελή ξενοδοχεία, δέχτηκαν την επίθεση των γαλλικών «ΜΑΤ», ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ειρηνική πορεία και διαμαρτυρία τους για εργασιακά θέματα, αλλά και κατά της «παγκοσμιοποίησης».

Η κατάσταση των εργαζομένων στην παγκόσμια «βιομηχανία του θεάματος» χειροτερεύει συνεχώς, σε αντιδιαστολή με τους δείκτες κερδών του κεφαλαίου στο χώρο αυτό. Γι' αυτό και οι έκτακτοι καλλιτεχνικοί εργάτες επέλεξαν να «χαλάσουν» τη «λάμψη» του φεστιβάλ, αλλά ειρηνικά. Μάλιστα, για τη σαββατιάτικη διαδήλωσή τους και πορεία στην Κρουαζέτ, είχαν ενημερώσει και συμφωνήσει από πριν με τον δήμαρχο των Καννών και με τη διεύθυνση του Φεστιβάλ. Αφορμή, ωστόσο, για την «επίδειξη» δύναμης της γαλλικής αστυνομίας στάθηκε η κατάληψη, από τους διαδηλωτές, μιας αίθουσας, όπου προβάλλονταν ταινίες του τμήματος της «Αγοράς Ταινιών» του Φεστιβάλ. Τα «ΜΑΤ» εισέβαλαν στην αίθουσα και διέλυσαν με το γνωστό βίαιο τρόπο τη διαδήλωση, παρότι η κατάληψη ήταν επίσης ειρηνική και συμβολική, σύμφωνα και με αυτόπτες μάρτυρες, που είδαν τα γκλομπ να ανεβοκατεβαίνουν σε κεφάλια, μέσα στον κινηματογράφο «Σταρ». Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ των καλλιτεχνικών εργατών τάχθηκε το σύνολο των Γάλλων σκηνοθετών, καθώς και ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς και ο Αμερικάνος Μάικλ Μουρ.

Πάντως, το πολιτικό «θερμόμετρο», φαίνεται, θα ανέβει και σε κινηματογραφικό επίπεδο, αφού αναμενόταν να φτάσει στις Κάννες και ο Σον Πεν, γνωστός και για την ανοιχτή αντίθεσή του στον πόλεμο στο Ιράκ, πρωταγωνιστής της ταινίας «Η δολοφονία του Ρίτσαρντ Νίξον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ