Τρίτη 18 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Κλειστά χτες, λόγω... υποχρηματοδότησης

Το ΚΚΕ φέρνει το θέμα στη Βουλή

Κλειστά παρέμειναν χτες τα ΤΕΙ της χώρας, με κύριο αίτημα την άμεση έκτακτη χρηματοδότησή τους ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών των ιδρυμάτων (ΟΣΕΠ) είχε κηρύξει 24ωρη απεργία με αίτημα την άμεση επιχορήγηση των ιδρυμάτων με 50.000.000 ευρώ και την επίλυση υπηρεσιακών εκκρεμοτήτων που δημιουργήθηκαν από το νόμο της δήθεν «ανωτατοποίησης». Πολλές διοικήσεις και συμβούλια των ΤΕΙ υιοθέτησαν το αίτημα για τη χρηματοδότηση και ανέστειλαν χτες τη λειτουργία των ιδρυμάτων (π.χ. στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη την Πάτρα, τις Σέρρες, το Μεσολόγγι, την Καβάλα κ.α.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΣΕΠ, τα ΤΕΙ λαμβάνουν για λειτουργικές δαπάνες 24.000.000 ευρώ και έχουν 1.400 φοιτητές παραπάνω από τα ΑΕΙ, τα οποία λαμβάνουν 175.000.000 για λειτουργικές δαπάνες. Η Ομοσπονδία βρίσκεται εν αναμονή συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (ενδέχεται να γίνει και μέσα στη βδομάδα) και μετά θα συνεδριάσει για να εξετάσει την περίπτωση απεργίας κατά την εξεταστική περίοδο εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Στη Βουλή από το ΚΚΕ

«Προτίθεται η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει γενναία τα ΤΕΙ, στο ύψος των αναγκών, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού;», ρωτά την υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πατσιλινάκος, σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι «η πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα στο χώρο των ΤΕΙ οδήγησε ουσιαστικά στην υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και φόρτωσε με νέα προβλήματα φοιτητές και εργαζόμενους σ' αυτά. Με την εφαρμογή ενός διάτρητου θεσμικού πλαισίου που ουσιαστικά αρνείται τον ανώτατο χαρακτήρα των ιδρυμάτων, με την πολιτική της υποχρηματοδότησης, διαμορφώθηκε η σημερινή εκρηκτική κατάσταση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στην ερώτηση «η Πολιτεία παρέχει στα ιδρύματα το ποσό των 1.750 ευρώ/σπουδαστή, ενώ το αντίστοιχο στο ΕΜΠ είναι 3.750 και ο μέσος όρος στην ΕΕ φτάνει τα 7.500 ευρώ. Υπάρχει πλήρης αδυναμία των υποδομών να στηρίξουν το εκπαιδευτικό έργο, αίθουσες για 50 σπουδαστές και εργαστήρια των 15-20 ατόμων εξυπηρετούν συνήθως τους τετραπλάσιους σπουδαστές κ.ά.

Σ' αυτές τις απερίγραπτες συνθήκες - σημειώνει ο Γ. Πατσιλινάκος - εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι αγωνίζονται καθημερινά να βγάλουν σε πέρας το λειτούργημα της εκπαίδευσης. Ομως από τους 4.578 εκπαιδευτικούς οι 2.170 είναι έκτακτοι παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ιδρυμάτων. Χωρίς δικαιώματα συμμετοχής, με εξευτελιστικό τρόπο πρόσληψης, αμοιβές, ασφάλιση κ.τ.λ. και σα να μη φτάνουν όλα αυτά υπάρχει και η απαράδεκτη καθυστέρηση που παρατηρείται κάθε φορά στην καταβολή των δεδουλευμένων τους».

Καταλήγοντας, ρωτά επίσης την υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει για να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα αμοιβής και ασφάλισης όσοι από το προσωπικό των ΤΕΙ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (μονιμοποιήσεις, προκήρυξη νέων θέσεων κ.τ.λ.) και για να καταβληθούν άμεσα τα χρήματά τους (έχουν να πληρωθούν από το Νοέμβρη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ