Τετάρτη 19 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μερεμέτια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Τις βασικές πλευρές του νομοσχεδίου για τους διορισμούς και το εξεταστικό, ανακοίνωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, με ρυθμίσεις για το διορισμό εκπαιδευτικών και τις πανελλαδικές εξετάσεις. Πρόκειται για ρυθμίσεις - «μερεμέτια» που δε δίνουν οριστική διέξοδο στο ζήτημα του διορισμού των εκπαιδευτικών και δεν αποκλίνουν από την αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζεται. Χτες, ο υφυπουργός Παιδείας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο πάντα της προσπάθειας της κυβέρνησης να εμφανίσει τις όποιες ρυθμίσεις ως αποτέλεσμα ευρέος διαλόγου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανακοινώθηκαν χτες, η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει πως όσοι από τους αναπληρωτές και ωρομισθίους εκπαιδευτικούς συμπληρώσουν στις 30 Ιούνη 2004, τριάντα μήνες πραγματική υπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομισθίου, θα διοριστούν μέσα στην επόμενη τριετία, μέχρι το 2008. Παράλληλα, προβλέπεται ότι από το σχολικό έτος 2004 - 2005, οι εκπαιδευτικοί που έχουν 4 παιδιά και πάνω, τα οποία είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν, θα διορίζονται ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Στο νομοσχέδιο, περιλαμβάνεται, επίσης, η ρύθμιση για αλλαγή του ποσοστού διορισμών από το ερχόμενο σχολικό έτος 2005 - 2006, κατά 60% από τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και κατά 40% από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών, ο οποίος συντάσσεται, με βάση την πραγματική προϋπηρεσία τους. Η πρόσληψη των προσωρινών αναπληρωτών θα γίνεται από τον ενιαίο πίνακα με το σύστημα της μοριοδότησης.

Για ...κοινωνική ευαισθησία μιλάει το υπουργείο

«Είμαστε ικανοποιημένοι ότι λύνουμε ένα δύσκολο πρόβλημα της εκπαίδευσης», δήλωσε χτες ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός. «Δίνουμε διέξοδο σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, "εγκλωβισμένους" επί τόσα χρόνια και ταυτόχρονα αποδεικνύουμε για πολλοστή φορά το σεβασμό στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα, σε συνδυασμό προς την ιδιαίτερη κοινωνική μας ευαισθησία», δήλωσε. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ανέξοδες ρυθμίσεις που δε θίγουν την ουσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και δε δίνουν πραγματική διέξοδο στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, η οποία θα έρθει μέσα από μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, σχολιάζοντας τα παραπάνω, κάνει λόγο για συνέχιση του εμπαιγμού, για ρυθμίσεις που προωθούνται μονομερώς και διαιωνίζουν τα προβλήματα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση αποδεικνύει σε όλους ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να απαντήσει θετικά στα μεγάλα ζητήματα του κλάδου». Η ΟΛΜΕ «καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας για τις συγκεκριμένες προτάσεις και την όλη μεθόδευση, σημειώνοντας ότι οι όποιες υποχωρήσεις της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα του αγώνα του κινήματος που πρέπει να συνεχιστεί».

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σχολιάζει ότι οι ρυθμίσεις για τους διορισμούς αποτελούν απάτη, αφού αφορούν στην πραγματικότητα μικρό αριθμό αναπληρωτών και τονίζει ότι η πραγματική διέξοδος βρίσκεται στους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών από την επετηρίδα, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Ενώ σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για το εξεταστικό, σημειώνει ότι δεν αναιρούν τους ταξικούς φραγμούς ούτε καν αποδεσμεύουν το Λύκειο από την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ